Regres - 4 ure

Moderator: Mirko Zbačnik

pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Regres - 4 ure

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Se opravičujem, če je bilo na to temo že kaj napisanega, ampak jaz nisem našla [:I]

Zaposleni imamo delavko za polovični delovni čas in me zanima, ali ji moramo izplačati cel regres ali polovični?
Vem, da če bi bila za 4 ure zaposlena v drugem podjetju, bi ji vsak izplačal polovico. Ona pa je zaposlena samo pri nas.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Delavki pripada celotni regres vsaj v znesku minimalne plače (stališče strokovne delovne skupine za spremljanje izvajanja novega ZDR, navajajo 131. čl. ZDR). LP Alena
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala lepa, čeprav čisto logično pa ni, a ne?
Če bi bila zaposlena še drugje, bi ji izplačali polovico, tako pa celega.
No, sicer pa je zelo pridna punca in si ga zasluži!
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pogovarjala sem se še z nekaj ljudmi, ki pa vsi trdijo, da za 4-urni delavnik pripada POLOVICA regresa (ker tudi pripada pol manj ur dopusta).
Prosim še za kakšno mnenje!
draga
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a draga »

Delavki pripada celoten regres, prav tako dopust, saj se dopust ne odmerja v urah temveč v dnevih. Če dela delavka štiri ure in ima dopust ima en dan dopusta in ne štiri ure.
Nuka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Nuka »

51 člen splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, 3. odstavek pravi takole:
(3) Delavcem, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polovice
polnega delovnega časa, pripada regres za letni dopust sorazmerno
času, prebitem na delu.
Pomaga kaj..?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

4 ure ni krajše od polovice, torej mu pripada ves regres?

Mirko
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

... ampak (to sem že enkrat napisala):
na seminarju so rekli, da delavcu, ki dela 4 ure pri enemu delodajalcu in 4 ure pri drugemu delodajalcu, vsak delodajalec izplača POLOVICO regresa. To mi je čisto logično - bi bilo res malo hecno, da bi nekdo prijel dva letna regresa - tisti, ki dela po 8 ur pri enem delodajalcu, pa za isti fond ur en regres. :shock::shock:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

To je jasno, da ima delavec, zaposlen pri dveh delodajalcih pri vsakem po 4 ure, samo en regres, saj se morata delodajalca o tem sporazumeti (glejte 65. člen ZDR). Še vedno pa menim, da pripada delavcu, ki dela samo 4 ure, regres najmanj v višini minimalne plače. Do sprejetja novega ZDR je bila taka praksa, že navedeno stališče komisije za razlago ZDR (najdete na spletni strani GZS) pa jaz tudi tako razumem. LP Alena
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">To je jasno, da ima delavec, zaposlen pri dveh delodajalcih pri vsakem po 4 ure, samo en regres, saj se morata delodajalca o tem sporazumeti (glejte 65. člen ZDR). Še vedno pa menim, da pripada delavcu, ki dela samo 4 ure, regres najmanj v višini minimalne plače. Do sprejetja novega ZDR je bila taka praksa, že navedeno stališče komisije za razlago ZDR (najdete na spletni strani GZS) pa jaz tudi tako razumem. LP Alena<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

65. člen ZDR:
(1) Delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci in tako doseže poln delovni čas, določen z zakonom.
(2) Delavec se mora sporazumeti z delodajalci o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela.
(3) Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so dolžni delavcu zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta in drugih odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo.
(4) Obveznosti delodajalca in delavca iz drugega odstavka tega člena so sestavina pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.

V bistvu delavec ni dolžan povedati, da dela tudi pri drugemu delodajalcu (jaz te določbe nisem zasledila). Lahko se sporazume z vsakim delodajalcem posebej. Razen seveda, če ima težave z usklajevanjem dopusta ipd., se pravi v primeru lastnega interesa. Torej je možno, da letno dobi DVA CELA regresa :shock:
Drugi primer: po 4 ure dela do maja, dobi poln regres; se junija zaposli še za 4 ure pri drugem delodajalcu, dobi do konca leta še en poln regres??
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, vse je možno. Ampak delodajalec mora dati delavcu ob prekinitvi dela potrdilo o izkoriščenem dopustu in izplačanem regresu.

Mirko
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">delodajalec mora dati delavcu ob prekinitvi dela potrdilo o izkoriščenem dopustu in izplačanem regresu<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

To je res. Ampak tukaj ni nobene prekinitve dela!!
Odgovori