Poštno ležeče in sprememba naslova firme

Odgovori
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Poštno ležeče in sprememba naslova firme

Odgovor Napisal/-a racunovodjapikakom »

Pozdravljeni,

vse, ki že imate izkušnje s spodaj navedenim, iskreno prosim, da me razsvetlite, ali je spodaj navedena ideja v skladu z zakoni oziroma ali je izpravna ali ne. Sicer sem prečesala že ves internet in zakonodajo, vendar jasnega odgovora nisem dobila. :szardi:

Kot samostojni podjetnik posameznik začetnik sem imela najete poslovne prostore v poslovni stavbi, ki je baje brez upravnika, in tam je bil tudi prijavljen sedež firme. Ker me v posl. prostorih tako rekoč nikoli ni bilo (terensko delo), sem dala najemodajalcu odpoved.

Ostal je problem v zvezi s naslovom sedeža firme. Knjige sicer vodim na stalnem naslovu prebivališča, vendar bi zaradi razmer na naslovu stalnega gospodinjstva veliko rajši obdržala stari naslov firme (kjer sem imela najete poslovne prostore):

- ali je možno, da stari naslov obdržim in pošto preusmerim na poštno ležeče (lastnik poslovnega prostora namerava poslovni prostor še letos prodati) ?
- ali mogoče veste kaj se v tem primeru dogaja s ti. pismi v upravnem, pravdnem ali kazenskem postopku ?

Torej, da bo bolj jasno, kaj me muči:
- ali imam lahko prijavljen sedeža firme na nekem naslovu,
kjer firma nima prostorov,
se tam ne vodijo poslovne knjige,
in tam nima poštnega predala,
vendar pa ima na ta naslov podpisano pogodbo s pošto načina poštno ležeče ?
:?:

Že vnaprej prisrčna hvala za pojasnila in odgovore :) ,
pa sončen, svež in prijazen prvi poletni dan 8) !

Javor
javor
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Lahko vam povem samo toliko, da vsa upravna pošta ( DURS, AJPES... ) ne prihaja na naslov sedeža ampak na naslov stalnega prbivališča samostojnega podjetnika.

Lp,

MG
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Torej je vse vredu in se s tem ne bom več obremenjevala.

Iskrena hvala MP za odgovor !

Lep pozdrav.
javor
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

racunovodjapikakom napisal/-a:Torej je vse vredu in se s tem ne bom več obremenjevala.

Iskrena hvala MG za odgovor !

Lep pozdrav.
javor
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Samo še toliko:
Vsake toliko le prevrjajte če je prišlo na ta naslov kaj pošte ali pa si naredite preusmeritev na domači naslov.

Glede vodenja knjig pa date na DURS vsako leto izjavo o vodenju knjig kjer zapišete tudi kje se knjige vodijo ( računovodski servis, sedež.. ) Vi pač napišete,d a se vodijo na vašem domačem naslovu.

Lp,

MG
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Prav zaradi tega (ker dobivam pomembno pošto kot fizična in ne pravna oseba) se mi ne zdi smiselno, da bi spreminjala naslov firme. Vsaj iz DURSa vse dobivam domov. Za AJPES pa itak velja, da je to 'javno podjetje...' , izdaja račune, in tako mi mora veljati za poštno ležeče.

Mislim, da se tudi na poštno ležeče dobi listek za dvig priporočenega pisma - v skrajnem primeru...

Še enkrat hvala Nadračunovodja ;)
javor
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Mislim, da si lahko precej zakomplicirate zadevo v prihodnosti. Na vašem naslovu se lahko pojavi (pravite da bo lastnik prostor prodal) kakšno drugo podjetje ali s.p. in bo prihajalo do pomot pri dostavi pošte. V kolikor imate prijavljen sedež na naslovu, ki ni vaš (oziroma nimate podpisane najemne pogodbe) lahko pride do problemov.
Sedež firme imate verjetno prijavljen na AJPESU in posledično tudi na DURS. Na dursu vodijo naslove za sedež in vse poslovne enote. Poleg tega vodijo ločeno naslov za vodenje poslovnih knjig. V primeru neskladnosti podatkov DURSA (davčni register) ali AJPESA (poslovni register) in dejanskim stanjem so zagrožene zelo visoke kazni. V kolikor potrebujete poslovni prostor zaradi opravljanja dejavnosti, ki je ni možno prijaviti na vašem domačem naslovu je zadeva še bolj delikatna, ker ste v prekršku glede minimalnih pogojev za opravljanje dejavnosti.
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Imam dejavnost (programiranje), ki jo pogodbeno opravljam pri stalnih strankah. Mininimalni pogoji niso predpisani. Za svojo dejavnost uporabljam osnovna sredstva strank.

'Na vašem naslovu se lahko pojavi (pravite da bo lastnik prostor prodal) kakšno drugo podjetje ali s.p. in bo prihajalo do pomot pri dostavi pošte. V kolikor imate prijavljen sedež na naslovu, ki ni vaš (oziroma nimate podpisane najemne pogodbe) lahko pride do problemov.':
- prostori firme so bili v poslovni stavbi, kjer je veliko podjetij in ima torej veliko podjetij isti naslov. Žal ni upravnika, da bi se dogovorili za poštni nabiralnik ali da bi si pridobila dovoljenje za uporabo tega naslova.

Ali vam je mogoče znano, kako se dobivajo pisma v upravnem, pravnem in kazenskem postopku, ko ima firma najete prostore, kjer nobenega nikoli ni ? Jih v tem primeru firma dviguje na pošti ? Če je tako, zakaj to ne bi delovalo tudi na poštno ležeče ? Kje je razlika ?

'Poleg tega vodijo ločeno naslov za vodenje poslovnih knjig.'
- Urejeno doma; glede poslovnih knjig ne bi smelo biti problema.

'V primeru neskladnosti podatkov DURSA (davčni register) ali AJPESA (poslovni register) in dejanskim stanjem so zagrožene zelo visoke kazni.':
- Taglavni, prav to je delikatno. Kje sem tu v neskladju z zakonom... ?
- Kaj pravzaprav pomeni 'dejansko stanje' ? Je sedež firme lahko samo tam, kjer ima firma fizični prostor ? In če ga, tako kot v mojem primeru, ne potrebuje ? Za svojo dejavnost potrebujem le svoje znanje in ničesar drugega. Zaradi tega se mi zdi brezveze metati denar skozi okno za nekaj, kar dejansko ne potrebujem.
- Menite, da poštno ležeče ni zanesljivo in da na ta način ne bi prišla do vseh pisem ?

Hvala taglavni za vaše dvome. Tudi ti so dobrodošli, da se človek v prihodnosti izogne nevšečnostim.

Lep dan !
javor
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Samo še tole:

Na http://www.pcmg.si je za sedež firme vpisano:
2. SEDEŽ
Sedež družbe je kraj, ki je kot sedež družbe vpisan v register. Lahko je:
kraj, kjer družba opravlja dejavnost ali
kraj, kjer se pretežno vodijo njeni posli.

1) 'kraj, kjer družba opravlja dejavnost' - in kaj če tega kraja ni, temveč je to teren' ?
2) 'kraj, kjer se pretežno vodijo njeni posli' - če je ti mišljeno vodenje poslovnih knjig, je to na naslovu stalnega prebivališča...

Lp
javor
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Podjetje mora imeti v registru vpisan svoj sedež (pa če prav tam ne opravlja ničesar), ker tako hoče zakonodajalec. Inšpektorja v primeru obiska ne morete peljati v gostilno ampak vas bo hotel obiskati na sedežu podjetja. V primeru, da se boste izgovarjali na poštno ležeče vam bo pogledal poslovanje tudi v smislu minimalnih pogojev za opravljanje dejavnosti....................
racunovodjapikakom
Začetnik
Začetnik

Sem se pozanimala, kako potekajo stvari v zvezi z inšpektorji. Lahko knjige in ostalo prineseš k njim, če nimaš ustreznih pogojev za sprejem inšpektorja. Lahko pa inšpektor raziskuje minimalne pogoje, če želi, ker jih za moja dejavnost preprosto ni.

Lp
javor
Odgovori