Razlika do minimalne plače

Moderator: Mirko Zbačnik

JulijaL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Razlika do minimalne plače

Odgovor Napisal/-a JulijaL »

Halo!

Prosim, naj mi kdo obrazloži, ali mora delavec v vsakem primeru dobiti minimalno plačo - tudi, če je bil v bolniški. Jaz mislim, da delavcu pripada minimalna plača za čas, ko je delal, ne pa tudi za bolniško. Ali imam prav?

Hvala za odgovor.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če delavec cel mesec dela mora dobiti najmanj minimalno plačo. Če se obračuna manjša od minimalne se dodatno obračuna razlika do minimalne plače - izplačana (enako kot redno delo).

Če je delavec na bolniški in ima zaradi bolniške plačo manjšo od minimalne je potrebno to razliko le obračunati in plačati prispevke. Ta znesek se posebaj prikazuje na REKu, poleg tega je tu izjema prispevek PIZ 15,5%, ki ga plača delodajalec in ne delavec. Poleg tega se plačajo še prispevki za starševsko varstvo iz in na plačo.

Upam, da nisem preveč zakompliciral. Če kaj dodatnih pojasnil potrebujete, vprašajte.
ursads
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ursads »

Kaj pa, če je na dopustu? Ali mu je potrebno tudi izplačati minimalno plačo, ali je isto kot pri bolniški? Nujno prosim za odgovor pa najlepša hvala!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Po resnici povedano nisem prepričan. Vendar bi jaz to obravnaval kot pri rednem delu - izplačana razlika do minimalne plače.
Ampak sja bi delavec v osnovi moral dobiti enako denarja kot, če dela? Pri bolniški imamo manjšo osnovo.
Počakajte na še kakšen komentar, mogoče še z kakšno zakonsko podlago.
ursads
Novinec
Novinec

Imate čisto prav glede osnove, mene je le zbegalo, ker imam dodatek na pogoje dela in dodatek na uspešnost vezan na število dejansko opravljenih ur, potem pa pride do razlike, če je plača na ravni minimalne...

Najlepša hvala!
Orhideja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Orhideja »

Minimalna plača je po zakonu sestavljena iz treh postavk: rednega dela, dopusta in praznika. Druge postavke, kot npr. razni dodatki za uspešnost, stimulacija, ali pogoji dela, samo povečujejo osnovno, v tem primeru minimalno plačo. Če delate drugače, se zna zgoditi, da vas v primeru obiska inšpektorja za delo kaznujejo.
ursads
Novinec
Novinec

Pri nas imajo delavci osnovno plačo določeno z našo kol. pog., in sicer 82.664 sit (se pravi redno delo, dopust, praznik). Na to se daje uskladitveni dodatek, stimulacija itd, ponavadi toliko, da pride bruto do minimalne plače... Se pravi, da je to čisto napačno računano? :?

A če bi pa na 82.664 dodala postavko razlika do minimalne plače v znesku 39.936 sit, je pa ok?Potem pa na to še uskl. dodatek pa stimulacija itd? Zakaj pa so potem po kolektivnih pogodbah določeni manjši zneski, kokr osnovni, če je ta prav osnovni znesek 122.600 sit? :?
sara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sara »

V marcu 2006 smo zaposlili delavca, ki ima v pogodbi bruto znesek 122.600,00 SIT plače. Z avgustom bo minimalna plača 125.050,00 SIT. Zanima me, ali moramo k pogodbi o zaposlitvi napisati aneks za višji znesek, ali kar enostavno obračunamo 122.600,00 plus razlika do 125.050,00 SIT?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Kakšne so sestavine minimalne plače in ali so v minimalni plači zajeti tudi dodatki najdete na tej strani:
http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja ... i/?&qa=123
Na spletni strani http://www.zsss.si/index.php?option=com ... Itemid=112 pa boste našli kar nekaj odgovorov glede plačila za delo

Lp
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Jessi »

sara napisal/-a:V marcu 2006 smo zaposlili delavca, ki ima v pogodbi bruto znesek 122.600,00 SIT plače. Z avgustom bo minimalna plača 125.050,00 SIT. Zanima me, ali moramo k pogodbi o zaposlitvi napisati aneks za višji znesek, ali kar enostavno obračunamo 122.600,00 plus razlika do 125.050,00 SIT?
se reče da pri obračunu plač 15.8.,2006 za mesec JULIJ 2006 vzamem kateri znesek za minimalno plačo :?:
122.600 ali 125.050
VAJA dela MOJSTRA
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

15.08. je izplačilo plače za mesec julij, torej 122.600. Minimalna plača se poveča od 01.08. dalje, torej plače za mesec avgust, izplačane 15.09.2006 je 125.050.
LP
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

minimalna plače

Odgovor Napisal/-a bojakt »

v zvezi z minimalno plačo in bolniško me zanima naslednje - delavec ima po pogodbi minimalno plačo. Bolniška za poškodbo izven dela je 80% povprečja zadnjih treh mesecev. Ali mora delavec kljub temu dobiti minimalno plačo 122.600 sit.
Lep pozdrav!
Odgovori