Razlika do minimalne plače
Moderator: Mirko Zbačnik
Razlika do minimalne plače
Halo!
Prosim, naj mi kdo obrazloži, ali mora delavec v vsakem primeru dobiti minimalno plačo - tudi, če je bil v bolniški. Jaz mislim, da delavcu pripada minimalna plača za čas, ko je delal, ne pa tudi za bolniško. Ali imam prav?
Hvala za odgovor.
Prosim, naj mi kdo obrazloži, ali mora delavec v vsakem primeru dobiti minimalno plačo - tudi, če je bil v bolniški. Jaz mislim, da delavcu pripada minimalna plača za čas, ko je delal, ne pa tudi za bolniško. Ali imam prav?
Hvala za odgovor.
Če delavec cel mesec dela mora dobiti najmanj minimalno plačo. Če se obračuna manjša od minimalne se dodatno obračuna razlika do minimalne plače - izplačana (enako kot redno delo).
Če je delavec na bolniški in ima zaradi bolniške plačo manjšo od minimalne je potrebno to razliko le obračunati in plačati prispevke. Ta znesek se posebaj prikazuje na REKu, poleg tega je tu izjema prispevek PIZ 15,5%, ki ga plača delodajalec in ne delavec. Poleg tega se plačajo še prispevki za starševsko varstvo iz in na plačo.
Upam, da nisem preveč zakompliciral. Če kaj dodatnih pojasnil potrebujete, vprašajte.
Če je delavec na bolniški in ima zaradi bolniške plačo manjšo od minimalne je potrebno to razliko le obračunati in plačati prispevke. Ta znesek se posebaj prikazuje na REKu, poleg tega je tu izjema prispevek PIZ 15,5%, ki ga plača delodajalec in ne delavec. Poleg tega se plačajo še prispevki za starševsko varstvo iz in na plačo.
Upam, da nisem preveč zakompliciral. Če kaj dodatnih pojasnil potrebujete, vprašajte.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Po resnici povedano nisem prepričan. Vendar bi jaz to obravnaval kot pri rednem delu - izplačana razlika do minimalne plače.
Ampak sja bi delavec v osnovi moral dobiti enako denarja kot, če dela? Pri bolniški imamo manjšo osnovo.
Počakajte na še kakšen komentar, mogoče še z kakšno zakonsko podlago.
Ampak sja bi delavec v osnovi moral dobiti enako denarja kot, če dela? Pri bolniški imamo manjšo osnovo.
Počakajte na še kakšen komentar, mogoče še z kakšno zakonsko podlago.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Minimalna plača je po zakonu sestavljena iz treh postavk: rednega dela, dopusta in praznika. Druge postavke, kot npr. razni dodatki za uspešnost, stimulacija, ali pogoji dela, samo povečujejo osnovno, v tem primeru minimalno plačo. Če delate drugače, se zna zgoditi, da vas v primeru obiska inšpektorja za delo kaznujejo.
Pri nas imajo delavci osnovno plačo določeno z našo kol. pog., in sicer 82.664 sit (se pravi redno delo, dopust, praznik). Na to se daje uskladitveni dodatek, stimulacija itd, ponavadi toliko, da pride bruto do minimalne plače... Se pravi, da je to čisto napačno računano?
A če bi pa na 82.664 dodala postavko razlika do minimalne plače v znesku 39.936 sit, je pa ok?Potem pa na to še uskl. dodatek pa stimulacija itd? Zakaj pa so potem po kolektivnih pogodbah določeni manjši zneski, kokr osnovni, če je ta prav osnovni znesek 122.600 sit?
A če bi pa na 82.664 dodala postavko razlika do minimalne plače v znesku 39.936 sit, je pa ok?Potem pa na to še uskl. dodatek pa stimulacija itd? Zakaj pa so potem po kolektivnih pogodbah določeni manjši zneski, kokr osnovni, če je ta prav osnovni znesek 122.600 sit?
Kakšne so sestavine minimalne plače in ali so v minimalni plači zajeti tudi dodatki najdete na tej strani:
http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja ... i/?&qa=123
Na spletni strani http://www.zsss.si/index.php?option=com ... Itemid=112 pa boste našli kar nekaj odgovorov glede plačila za delo
Lp
http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja ... i/?&qa=123
Na spletni strani http://www.zsss.si/index.php?option=com ... Itemid=112 pa boste našli kar nekaj odgovorov glede plačila za delo
Lp
se reče da pri obračunu plač 15.8.,2006 za mesec JULIJ 2006 vzamem kateri znesek za minimalno plačosara napisal/-a:V marcu 2006 smo zaposlili delavca, ki ima v pogodbi bruto znesek 122.600,00 SIT plače. Z avgustom bo minimalna plača 125.050,00 SIT. Zanima me, ali moramo k pogodbi o zaposlitvi napisati aneks za višji znesek, ali kar enostavno obračunamo 122.600,00 plus razlika do 125.050,00 SIT?
122.600 ali 125.050
VAJA dela MOJSTRA
minimalna plače
v zvezi z minimalno plačo in bolniško me zanima naslednje - delavec ima po pogodbi minimalno plačo. Bolniška za poškodbo izven dela je 80% povprečja zadnjih treh mesecev. Ali mora delavec kljub temu dobiti minimalno plačo 122.600 sit.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!