DDV in enostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Evida
Računovodja
Računovodja

DDV in enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a Evida »

Malo se lovim, ker mešam enostavno in dvostavno knjigovodstvo. Ali se plačilo DDV-ja (razliko med vstopnim in izstopnim DDV-jem) v enostavnem knjigovodstvu kam knjiži?? :oops: Vem, da je vprašanje osnovno in butasto a pri dvostavnem je tako jasno, pri enostavnem pa .....
Hvala. :szardi:
Evida
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Obveznost ali terjatev bi morda evidentirali v knjigo ostalih terjatev in obveznosti?
Evida
Računovodja
Računovodja

Morda ja. Toda še vseeno menim, da bi morab ta DDV biti tudi nekje v stroških? Ali pač ne?? Prosim še za kakšno mnenje. Hvala.
Evida
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če ste zavezanec za DDV, potem znesek DV ni strošek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Zakaj bi s.p.-ja z enostavnim knjig. obravnavali drugače kot vse ostale? Ob uvedbi DDV-ja so nas na seminarju poučili, da se pri enostavnem knjig. evidentira zaključek davčnega obdobja s temeljnico; vse skupaj je le malce bolj preprosto: znesek obračunanega in vstopnega ddv iz obračuna ddv poknjižiš s predznakom "-" v kolonah, kjer evidentiraš obračunani in vstopni ddv, razliko pa vpišeš v knjigo ostalih terjatev in obveznosti. Tako piše v mojih zapiskih s seminarja. Sama enostavnega knjig. ne uporabljam že vrsto let, zato tej temi nisem sledila in se morda ali pa zelo verjetno motim, vendar mi je postopek nekako logičen. Na ta način verjetno lahko kontroliraš pravilnost knjiženja. Če je na koncu davčnega obdobja seštevek kolone, kjer evidentiraš npr. obračunani ddv 0,00, se podatki v KPO ujemajo s tistimi v KIR. Enako velja za prejete račune, s tem, da je tam možen tudi saldo, če so v KPO že knjiženi računi npr.za jun., prejeti pa so bili v juliju in bodo na julijski temeljnici oz v KPR za jul.
Še kakšno mnenje?
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Meni enostavno knjigovodstvo sploh ni enostavno in zato sem že pred časom vse stranke "prešaltala" na dvostavno knjigovodstvo.
DECO
Evida
Računovodja
Računovodja

Ja, res nima posrečenega imena. Stranka je zavezanka za DDV. Do letos ni bila in mi je bilo jasno - celoten račun gre v stroške. Evidenco o vstopem in izstopnem DDV-ju vodim v knjigi prejetih in izdanih računov. Ko pa plača razliko DDV-ja pa mi naenkrat ni več jasno kaj naj z njo. :cry: Po logiki - tudi pri dvostavnem se DDV knjiži samo v R2. Torej tudi ne gre v 4. :?
Saj sem res potrebna dopusta!!!!! :sjezik:
Evida
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

DECO napisal/-a:Meni enostavno knjigovodstvo sploh ni enostavno
Enostavno ni enostavno, pač pa ni dvostavno. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Pa četudi je enostransko, še vedno mi ni enostavno.
DECO
Odgovori