Hvala.
DDV in enostavno knjigovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV in enostavno knjigovodstvo
Malo se lovim, ker mešam enostavno in dvostavno knjigovodstvo. Ali se plačilo DDV-ja (razliko med vstopnim in izstopnim DDV-jem) v enostavnem knjigovodstvu kam knjiži??
Vem, da je vprašanje osnovno in butasto a pri dvostavnem je tako jasno, pri enostavnem pa .....
Hvala.
Hvala.
Evida
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zakaj bi s.p.-ja z enostavnim knjig. obravnavali drugače kot vse ostale? Ob uvedbi DDV-ja so nas na seminarju poučili, da se pri enostavnem knjig. evidentira zaključek davčnega obdobja s temeljnico; vse skupaj je le malce bolj preprosto: znesek obračunanega in vstopnega ddv iz obračuna ddv poknjižiš s predznakom "-" v kolonah, kjer evidentiraš obračunani in vstopni ddv, razliko pa vpišeš v knjigo ostalih terjatev in obveznosti. Tako piše v mojih zapiskih s seminarja. Sama enostavnega knjig. ne uporabljam že vrsto let, zato tej temi nisem sledila in se morda ali pa zelo verjetno motim, vendar mi je postopek nekako logičen. Na ta način verjetno lahko kontroliraš pravilnost knjiženja. Če je na koncu davčnega obdobja seštevek kolone, kjer evidentiraš npr. obračunani ddv 0,00, se podatki v KPO ujemajo s tistimi v KIR. Enako velja za prejete račune, s tem, da je tam možen tudi saldo, če so v KPO že knjiženi računi npr.za jun., prejeti pa so bili v juliju in bodo na julijski temeljnici oz v KPR za jul.
Še kakšno mnenje?
Še kakšno mnenje?
Ja, res nima posrečenega imena. Stranka je zavezanka za DDV. Do letos ni bila in mi je bilo jasno - celoten račun gre v stroške. Evidenco o vstopem in izstopnem DDV-ju vodim v knjigi prejetih in izdanih računov. Ko pa plača razliko DDV-ja pa mi naenkrat ni več jasno kaj naj z njo.
Po logiki - tudi pri dvostavnem se DDV knjiži samo v R2. Torej tudi ne gre v 4.
Saj sem res potrebna dopusta!!!!!
Saj sem res potrebna dopusta!!!!!
Evida
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: