dotacije, donacije
Moderator: Mirko Zbačnik
dotacije, donacije
Kakšna je razlika v davčnem obravnavanju dotacije in donacije? V mislih imam davek od dohodka pravnih oseb s stališča donatorja. So tudi dotacije, tako kot donacije, davčno nepriznan odhodek in olajšave pod določenimi pogoji?
Dotacije naj bi bila izredna denarna sredstva, ki jih prejme organizacija za izvršitev naloge. Predmet dotacije je denar, prejemnik je pravna oseba, donator pa je lahko tako pravna kot fizična oseba. Denar pa je dan izključno za določen namen. Nekako tako piše v definiciji dotacije.
V kontnem načrtu za društva je dotaciji namenjena skupina kontov 43 - DOTACIJE DRUGIM PRAVNIM OSEBAM - v tej skupini se izkazujejo zneski dotacij, ki jih društvo skladno z nameni, za katere je ustanovljeno, odstopi drugim društvom in drugim pravnim osebam)
Po vsem, kar sem našla na temo dotacij, sklepam, da le-te niso zgolj privilegij državnih organov.
Denarna podpora iz proračuna se, po definicijah, ki jih imam na voljo, imenuje subvencija.
In prav dotacije, ki jih društvo odstopi drugim društvom in se izkazujejo v skupini kontov 43 me "žulijo".
V kontnem načrtu za društva je dotaciji namenjena skupina kontov 43 - DOTACIJE DRUGIM PRAVNIM OSEBAM - v tej skupini se izkazujejo zneski dotacij, ki jih društvo skladno z nameni, za katere je ustanovljeno, odstopi drugim društvom in drugim pravnim osebam)
Po vsem, kar sem našla na temo dotacij, sklepam, da le-te niso zgolj privilegij državnih organov.
Denarna podpora iz proračuna se, po definicijah, ki jih imam na voljo, imenuje subvencija.
In prav dotacije, ki jih društvo odstopi drugim društvom in se izkazujejo v skupini kontov 43 me "žulijo".