dotacije, donacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

dotacije, donacije

Odgovor Napisal/-a pamps »

Kakšna je razlika v davčnem obravnavanju dotacije in donacije? V mislih imam davek od dohodka pravnih oseb s stališča donatorja. So tudi dotacije, tako kot donacije, davčno nepriznan odhodek in olajšave pod določenimi pogoji?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Kakšen namig, mnenje?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Mislim, da za izplačevalca ni nobene razlike. Davčno priznano je do 2% (če se motim in je to 3% oprostite).
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Tudi sama menim, da verjetno delita isto davčno usodo, ker pa v ZDDPO dotacija ni omenjena, smo nekako upali ......
Hvala za vaše mnenje.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Ko sem še knjižila za društva so bile donacije s strani fizičnih in pravnih oseb, dotacije pa je nakazovala izključno občina. Pojem dotacija jaz tudi razumem kot sredstva, ki jih društvom (ipd) namenjajo državni organi in gredo npr. iz občinskega proračuna.
slava
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Dotacije naj bi bila izredna denarna sredstva, ki jih prejme organizacija za izvršitev naloge. Predmet dotacije je denar, prejemnik je pravna oseba, donator pa je lahko tako pravna kot fizična oseba. Denar pa je dan izključno za določen namen. Nekako tako piše v definiciji dotacije.

V kontnem načrtu za društva je dotaciji namenjena skupina kontov 43 - DOTACIJE DRUGIM PRAVNIM OSEBAM - v tej skupini se izkazujejo zneski dotacij, ki jih društvo skladno z nameni, za katere je ustanovljeno, odstopi drugim društvom in drugim pravnim osebam)

Po vsem, kar sem našla na temo dotacij, sklepam, da le-te niso zgolj privilegij državnih organov.
Denarna podpora iz proračuna se, po definicijah, ki jih imam na voljo, imenuje subvencija.

In prav dotacije, ki jih društvo odstopi drugim društvom in se izkazujejo v skupini kontov 43 me "žulijo".
Odgovori