Pozdravljeni,
Prosim za pomoč pri zagati...
Prevajam za agencijo. Delo je občasno.
Kot fizična oseba sem z agencijo za prevajanje sklenila avtorsko pogodbo. Po dogovoru jim račune izstavljam preko d.o.o. od tasta.
Kakšno pogodbo naj sklenem z d.o.o.? Kako naj mi d.o.o. nakazuje honorarje?
Vnaprej hvala za odgovore.
Avtorska pogodba prevajanje d.o.o. - agencija?
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala vama za trud, vendar:
-prevajanje je vsekakor avtorsko delo
-je premalo dela in bi bili stroški vodenja s.p. previsoki za ta obseg, mesečni prihodek je cca. 50.000 SIT
Računi se izstavljajo od d.o.o.-ja na agencijo. Kako naj kot fizična oseba najbolje uredim pravilno pogodbeno razmerje z d.o.o.? Avtorska pogodba z d.o.o.? Podjemniška pogodba?
-prevajanje je vsekakor avtorsko delo
-je premalo dela in bi bili stroški vodenja s.p. previsoki za ta obseg, mesečni prihodek je cca. 50.000 SIT
Računi se izstavljajo od d.o.o.-ja na agencijo. Kako naj kot fizična oseba najbolje uredim pravilno pogodbeno razmerje z d.o.o.? Avtorska pogodba z d.o.o.? Podjemniška pogodba?
Tudi prevodi -- vendar ne vsi -- so avtorskopravno varovani v skladu z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah.
V vašem vprašanju me malo moti to, da ste vi sklenili avtorsko pogodbo z agencijo, po drugi strani pa firma vašega tasta izdaja račune za to delo. Lahko bi bilo samo tako, da je izvajalec d.o.o., ki sklene avtorsko pogodbo - seveda če ima registrirano tudi to dejavnost - , s tem, da vas v pogodbi vključi kot podizvajalca. V tem primeru, bi vam lahko d.o.o. tudi izplačala avtorski honorar. Nič pa niste napisali ali ste v delovnem razmerju, ali ste študentka, ali brezposelna. Marsikaj je odvisno tudi od tega. Menim pa, da nikakor ne morete skleniti s firmo vašega tasta podjemno pogodbo.
Druga možnost je, da se registrirate kot samostojni kulturni delavec. Ker pravite, da mesečni prihodek samo cca 50.000,00 SIT, bi lahko bili obdavčeni na osnovi normiranih stroškov in bi vodili samo evidenco izdanih in prejetih računov ter knjigo osnovnih sredstev.
Tretja možnost je, da sklenete avtorsko pogodbo s posredovanjem AAS Avtorska agencija za Slovenije.
Lp
V vašem vprašanju me malo moti to, da ste vi sklenili avtorsko pogodbo z agencijo, po drugi strani pa firma vašega tasta izdaja račune za to delo. Lahko bi bilo samo tako, da je izvajalec d.o.o., ki sklene avtorsko pogodbo - seveda če ima registrirano tudi to dejavnost - , s tem, da vas v pogodbi vključi kot podizvajalca. V tem primeru, bi vam lahko d.o.o. tudi izplačala avtorski honorar. Nič pa niste napisali ali ste v delovnem razmerju, ali ste študentka, ali brezposelna. Marsikaj je odvisno tudi od tega. Menim pa, da nikakor ne morete skleniti s firmo vašega tasta podjemno pogodbo.
Druga možnost je, da se registrirate kot samostojni kulturni delavec. Ker pravite, da mesečni prihodek samo cca 50.000,00 SIT, bi lahko bili obdavčeni na osnovi normiranih stroškov in bi vodili samo evidenco izdanih in prejetih računov ter knjigo osnovnih sredstev.
Tretja možnost je, da sklenete avtorsko pogodbo s posredovanjem AAS Avtorska agencija za Slovenije.
Lp
Re:
Sicer vem, da je tema že zelo stara, pa vendar me zanima, ali delam prav, ker imam kot prevajalec s podjetjem, za katerega prevajam, sklenjeno avtorsko pogodbo. Pogodbo imam sklenjeno z njimi dober mesec, pa do sedaj ni bilo nobenih problemov. Na podjetju so le pripravili pogodbo, jaz sem jo podpisal in zdaj uspešno sodelujemo.3739 napisal/-a:Kot mi je znano prevajanje ne more biti avtorsko delo po pojasnilu DURSA
Hvala
Re: Re:
Če tebi ustreza, da imaš sklenjeno avtorsko pogodbo in če, kot praviš, uspešno sodelujete, ne vem, v čem bi bil tu problem. Kolikor vem, precej prevajalcev dela za agencije preko avtorskih pogodb. Sama sem nekaj časa delala kot prevajalka za *** in ni bilo nikoli nobenih težav. Čeprav so mnenja o tem različna in zakonodaja ni povsem jasna, se prevod smatra kot avtorsko delo.Sicer vem, da je tema že zelo stara, pa vendar me zanima, ali delam prav, ker imam kot prevajalec s podjetjem, za katerega prevajam, sklenjeno avtorsko pogodbo. Pogodbo imam sklenjeno z njimi dober mesec, pa do sedaj ni bilo nobenih problemov. Na podjetju so le pripravili pogodbo, jaz sem jo podpisal in zdaj uspešno sodelujemo.
Hvala
Nazadnje spremenil Nina, dne 17 Okt 2011, 18:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: brisanje nedovoljenega oglaševanja
Razlog: brisanje nedovoljenega oglaševanja