"plava" odsotnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nisem angel
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

"plava" odsotnost

Odgovor Napisal/-a nisem angel »

Zdravo,

delavki, ki je dala odpoved in ima odpovedni rok 30 dni so v podjetju , kjer bi radi, da začne delati takoj, svetovali da naredi "plave". V tem primeru ji moramo dati del. knjižico. "Plave" tudi "koristi". Ali se te ure plačajo ali ne?. Po koliko dnevih neupravičene odsotnosti se lahko da del. knjižica ? 3 dni ali 5 dni? :szardi:
LP nisem angel
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Kar tako enostavno tudi ne gre. Neopravičena odsotnost je kršitev delovnih obveznosti. Same kršitve in potek disciplinskega postopka so točno določene v KP dejavnosti (praviloma neprekinjeno 5 delovnih dni) in v ZDR.
Tako vam priporočam, da ta postopek sigurno dosledno sprovedete, saj se lahko pripeti, da se delavki pri drugem delodajalcu kaj zalomi in jo boste morali sprejeti nazaj na delo.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Strinjam se z Zoris. V kolikor bi ji vi kar izročili knjižico, bi v primeru, kot ga navaja Zoris in bi jo morali sprejeti nazaj z vsemi posledicami. Postopek je dolgotrajen, a nujno potreben.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Zoris
Računovodja
Računovodja

Pozabila sem še odgovorit. Po končanem postopku se delovna knjižica zaključi z zadnjim dnem, ko je delavka še opravljala delo. To pomeni, da se teh 5 dni ne plača. Priporočam vam, da postopek speljete v čim krajšem možnem času, ker se delavka lahko tudi med samim postopkom vrne na delo. Potem je datum zaključka z dnem pravnomočnosti sklepa.

Lp
Stari
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Stari »

Zelo vam bom hvaležen, če navedete določilo ZDR na osnovi katerega ste uspeli priti do teh odgovorov, ki se nanašajo na odpoved pogodbe o zaposlitvi ( 5 delovnih dni- "plavi" ).
Hvala za vaš trud in prijaznost !
Zoris
Računovodja
Računovodja

Zoris napisal/-a:Same kršitve in potek disciplinskega postopka so točno določene v KP dejavnosti (praviloma neprekinjeno 5 delovnih dni) in v ZDR.
Kršitve in potek disciplinskega postopka so napisane v KP dejavnosti. Ker ne vem, katera je vaša KP dejavnosti, vam le teh členov ne morem napisati.
Vzroki za odpoved in potek disciplinskega postopka je napisan v ZDR: od 81. člena do 89. člena, 111. člen, 113. člen, 114. člen (v povezavi s 236. členom), 115. člen, od 174. člena do 181. člena.

Poznati pa morate tudi 204. člen in tudi kazenske določbe ter predhodne in končne določbe.

Lp
Stari
Nov član
Nov član

Zoris napisal/-a:
Zoris napisal/-a:Same kršitve in potek disciplinskega postopka so točno določene v KP dejavnosti (praviloma neprekinjeno 5 delovnih dni) in v ZDR.
Kršitve in potek disciplinskega postopka so napisane v KP dejavnosti. Ker ne vem, katera je vaša KP dejavnosti, vam le teh členov ne morem napisati.
Vzroki za odpoved in potek disciplinskega postopka je napisan v ZDR: od 81. člena do 89. člena, 111. člen, 113. člen, 114. člen (v povezavi s 236. členom), 115. člen, od 174. člena do 181. člena.

Poznati pa morate tudi 204. člen in tudi kazenske določbe ter predhodne in končne določbe.

Lp
Sedaj pa res nisem več presenečen nad "strokovnostjo" odgovorov nekaterih avtorjev. Priznam tudi, da je bilo moje prejšnje vprašanje provokativno, ker so bili tako komentarji kot "nasveti" glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi t.i. "plavih" popolnoma napačni in zavajajoči. Malo več odgovornosti do spraševalca, ki verjame v verodostojnost "strokovnega ??" odgovora, pa bi le morali pokazati in ne venomer ustvarjati vtisa kakšen strokovnjak s področja delovnega prava smo.

Če bi bilo moje vprašanje postavljeno iz nuje in v stiski in o tej tematiki ne bi ničesar vedel, si s tem odgovorom ne bi imel kaj početi.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Stari napisal/-a:Zelo vam bom hvaležen, če navedete določilo ZDR na osnovi katerega ste uspeli priti do teh odgovorov, ki se nanašajo na odpoved pogodbe o zaposlitvi ( 5 delovnih dni- "plavi" ).
Hvala za vaš trud in prijaznost !
in
Stari napisal/-a: Sedaj pa res nisem več presenečen nad "strokovnostjo" odgovorov nekaterih avtorjev. Priznam tudi, da je bilo moje prejšnje vprašanje provokativno, ker so bili tako komentarji kot "nasveti" glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi t.i. "plavih" popolnoma napačni in zavajajoči. Malo več odgovornosti do spraševalca, ki verjame v verodostojnost "strokovnega ??" odgovora, pa bi le morali pokazati in ne venomer ustvarjati vtisa kakšen strokovnjak s področja delovnega prava smo.
Če bi bilo moje vprašanje postavljeno iz nuje in v stiski in o tej tematiki ne bi ničesar vedel, si s tem odgovorom ne bi imel kaj početi.
Kakršno vprašanje, takšen odgovor! In glede na vaše vprašanje sem vam navedla konkretne številke členov iz ZDR.
Moje mnenje je, da je forum namenjen temu, da deliš izkušnje in svoje znanje.
Odgovori na vprašanja pa niso za nikogar zavezojoči. V nekaterih KP dejavnosti same kršitve niso konkretno napisane, v nekaterih pa so točno določene in v teh so med hujšimi kršitvami napisani tudi neopravičeni izostanki, za katerega se izreče ukrep prenehanje delovnega razmerja.
In v kolikor so bili komentarji in "nasveti" glede odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi t.i. "plavih" za vas popolnoma napačni in zavajajoči, bi vam bila zelo hvaležna, verjetno pa tudi še kdo drug, ki ga odgovor na to to vprašanje zanima, da boste podali svoje mnenje, pravilni komentar in "nasvet".

Lp
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Stari, to le se mi zdi kot provokacija, ki ji nekako ni mesta na tem forumu.
Vprašanja in odgovore postavljajo ljudje, ki se srečujejo s podobnimi problemi.
Vse skupaj je na prostovoljni in na brezplačni osnovi. Nihče ne zagotavlja kakovosti in točnosti napisanega. Dosti krat je to le mnenje ali prijateljski nasvet.
Kar se pa tiče konretnega odgovora, mislim da je Zoris podala dobra napotila. Je ena aktivnejših članic in med tistimi, ki največkrat podkrepijo svoje izjave z navedbami zakonov. Seveda pa ste vabljeni, da sodelujete in z lastnim zgledom pokažete kaj je primeren način podajanja odgovorov.
Stari
Nov član
Nov član

jambolaja napisal/-a:Stari, to le se mi zdi kot provokacija, ki ji nekako ni mesta na tem forumu.
Stari: Seveda je bila namerna provokacija in sem to tudi zapisal. Zapisal pa sem tudi razlog zakaj sem se poslužil provokacije, Želel sem enostavno preveriti strokovnost odgovorov posameznih piscev in koliko si nekdo s temi odgovori lahko pomaga in koliko jim sme zaupati.

Vprašanja in odgovore postavljajo ljudje, ki se srečujejo s podobnimi problemi.
Vse skupaj je na prostovoljni in na brezplačni osnovi. Nihče ne zagotavlja kakovosti in točnosti napisanega. Dosti krat je to le mnenje ali prijateljski nasvet.
Stari: Prav zaradi tega, ker vprašanja postavljajo ljudje, ki so v težavah, mora avtor odgovora to dejstvo upoštevati in biti zaradi tega pri svojem svetovanju še posebej previden in odgovoren. Poznavanje delovnega prava se ne konča s tem, da prebereš nek člen zakona ali kolektivne pogodbe. Potrebno je poznati tudi druge pravne vire kot so sodna praksa, tolmačenja in sedaj tudi vire EU.
Mnenje in prijateljski "nasvet" pa se mora ostro ločiti od strokovnega odgovora, nasveta ali napotila. Tisti, ki pričakuje odgovor mora takoj vedeti kaj je dobil, da se potem lahko skladno s tem naprej ravna in ne stori napake.

Kar se pa tiče konretnega odgovora, mislim da je Zoris podala dobra napotila. Je ena aktivnejših članic in med tistimi, ki največkrat podkrepijo svoje izjave z navedbami zakonov.
Stari; Ne dvomim v aktivnost spoštovane kolegice, vendar aktivnost ne zagotavlja strokovnosti. In tudi ne dvomim v dober namen, da pomaga neznancem, ki se srečujejo s tovrstnimi problemi in težavami. Na žalost pa je mnogokrat vse to zdaleč premalo, da bi se nekomu lahko strokovno in kvalitetno pomagalo. Delovno pravo je eno najzahtevnejših in hudo občutljivih področij v pravu nasploh in zaradi tega zahteva zelo občutljivo obravnavo ter veliko mero odgovornosti, strokovnosti in občutljivosti. V največ primerih se na vprašanja na tem ali podobnih forumih ne da odgovoriti z nekaj stavki ali navedbo nekaj členov nekega zakona. To so lahko le napotilni nasveti in na to je spraševalce potrebno neprestano opozarjati.

Seveda pa ste vabljeni, da sodelujete in z lastnim zgledom pokažete kaj je primeren način podajanja odgovorov.
Stari: Zahvaljujem se vam za pozornost in se sočasno opravičujem vsem, ki mislijo, da so zaradi mojih prispevkov lahko užaljeni.
Lepo vas pozdravljam!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prosim, vzdržite se osebnih diskreditaciji. :spomezik:

Poglejte si: Zakon o delovnih razmerjih
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori