izplačilo dohodka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maba74
Začetnik
Začetnik

izplačilo dohodka

Odgovor Napisal/-a maba74 »

Situacija je naslednja: direktor, ki je hkratni 100 % lastnik podjetja se je pred kratkim upokojil. V sodnem registru je sedaj vpisan kot prokurist. Kakšen dohodek si lahko izplačuje? Ali mora S podjetjem skleniti kakšno pogodbo in kako se vse skupaj obračuna? Ali se obračuna samo dohodnina ali tudi kakšni prispevki? Kateri obrazec je potrebno poslati na DURS? Nekje sem slišala, da si ne sme izplačevati višjega dohodka kot je minimalna plača.
Ali morda kdo pozna odgovore?
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Direktro lahko sklene pogodbo o poslovodenju. Na DURS je potrebno oddati REK 1 Plača se 25 % dohodnina in 6 % prispevki za PIZ
maba74
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maba74 »

Mislim, da me niste prav razumeli. Lastnik ni več direktor, ker je šel v pokoj, sedaj je le še prokurist. Glede na to, da je v pokoju, mu verjetno ni potrebno plačevati prispevkov za PIZ ? Ali ima še kdo kakšno mnenje? Vsem že vnaprej hvala za trud.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri pogodbi o poslovodenju, sklenjeni z lastnikom-upokojencem, se obračuna in plača prispevek za PIZ v višini 6% in prispevek za zdravstveno zavarovanje za primer nesreče pri delu v pavšalnem znesku 672 SIT.

V skladu s 5. odstavkom 13. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se obvezno zavarujejo tudi osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo določeno delo, kolikor niso obvezno zavarovane na drugi podlagi. Upokojene osebe pa niso zavarovane na nobeni podlagi.

LP
knatom
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a knatom »

kaj pa poseben davek na določene prejemke, a ni potrebno plačati tudi 25% od bruto za to.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Govora je o pogodbi o poslovodenju - mandatni pogodbi po obligacijskem zakoniku in o podjemni pogodbi (stari pogodbi o delu), kjer je še posebni davek na določene prejemke.
LP
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Če je direktor še prokurist, in je upokojenec sklenete z njim pogodbo o poslovodenju (za prokurista) Izpolnite REK 1 obrazec in plačate samo 25 % dohodnino in 6 % prispevki za PIZ.

Pazite le, če je upokojenec, da ima bruto dohodek samo polovico minimalne plače, da se mu ne bo znižala pokojnina.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

3739, od kdaj pa, je po vašem, dovoljena le polovica minimalne plače????

Znižanja pokojnine že nekaj časa ni več (sprememba zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju)!
LP
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Ne razumem! Jaz sem zaposlena v eni firmi, opravljam dela in naloge za dugo firmo in sem istočasno prokurist te druge firme, kar pomeni, da imam vsa pooblastila kot pa jih ima direktor (te druge firme) razen odtujitev nepremičnin. Vendar, nič ne dobim plačano od te druge firme, pa tudi, nikakršne pogodbe nimam (jaz osebno). Vpisana pa sem kot prokurist v sodnem registru. Sprašujem: Zakaj bi tale vaš upokojenec moral sklepat pogodbo?

Hvala za odgovor!
nency
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nency »

Tudi jaz bi imela eno vprašanje v zvezi z obračunom in izplačilom prejemka prokuristu.
Oseba, za katero moram obračunati, je solastnik podjetja, sedaj že upokojena, pred upokojitvijo pa je bila direktor podjetja (pogodba o poslovodenju).

Torej, kot ste navedli, moram oddati Rek-1 obrazec, obračunati 25% akontacijo dohodnine (osnova bruto dohodek) in 6% prispevek za PIZ.

Vprašala pa bi, kam se nakažejo dajatve (račun in sklic):
- za akontacijo dohodnine in
- za 6% prispevek za PIZ ??

In pa še, kam, pod katere šifre na Rek-1 obrazcu je potrebno vpisati potrebne podatke - bruto znesek, osnova in akontacija dohodnine (to predvidevam da šifre 201 (osnova za davek), 401 in 405 (znesek davka)) in pa osnovo za prispevke (bruto znesek) in pa znesek prispevka za PIZ ??

Za odgovore se nalepše zahvaljujem. :)
Odgovori