izplačilo dohodka
Moderator: Mirko Zbačnik
izplačilo dohodka
Situacija je naslednja: direktor, ki je hkratni 100 % lastnik podjetja se je pred kratkim upokojil. V sodnem registru je sedaj vpisan kot prokurist. Kakšen dohodek si lahko izplačuje? Ali mora S podjetjem skleniti kakšno pogodbo in kako se vse skupaj obračuna? Ali se obračuna samo dohodnina ali tudi kakšni prispevki? Kateri obrazec je potrebno poslati na DURS? Nekje sem slišala, da si ne sme izplačevati višjega dohodka kot je minimalna plača.
Ali morda kdo pozna odgovore?
Ali morda kdo pozna odgovore?
Pri pogodbi o poslovodenju, sklenjeni z lastnikom-upokojencem, se obračuna in plača prispevek za PIZ v višini 6% in prispevek za zdravstveno zavarovanje za primer nesreče pri delu v pavšalnem znesku 672 SIT.
V skladu s 5. odstavkom 13. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se obvezno zavarujejo tudi osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo določeno delo, kolikor niso obvezno zavarovane na drugi podlagi. Upokojene osebe pa niso zavarovane na nobeni podlagi.
LP
V skladu s 5. odstavkom 13. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se obvezno zavarujejo tudi osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo določeno delo, kolikor niso obvezno zavarovane na drugi podlagi. Upokojene osebe pa niso zavarovane na nobeni podlagi.
LP
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Ne razumem! Jaz sem zaposlena v eni firmi, opravljam dela in naloge za dugo firmo in sem istočasno prokurist te druge firme, kar pomeni, da imam vsa pooblastila kot pa jih ima direktor (te druge firme) razen odtujitev nepremičnin. Vendar, nič ne dobim plačano od te druge firme, pa tudi, nikakršne pogodbe nimam (jaz osebno). Vpisana pa sem kot prokurist v sodnem registru. Sprašujem: Zakaj bi tale vaš upokojenec moral sklepat pogodbo?
Hvala za odgovor!
Hvala za odgovor!
Tudi jaz bi imela eno vprašanje v zvezi z obračunom in izplačilom prejemka prokuristu.
Oseba, za katero moram obračunati, je solastnik podjetja, sedaj že upokojena, pred upokojitvijo pa je bila direktor podjetja (pogodba o poslovodenju).
Torej, kot ste navedli, moram oddati Rek-1 obrazec, obračunati 25% akontacijo dohodnine (osnova bruto dohodek) in 6% prispevek za PIZ.
Vprašala pa bi, kam se nakažejo dajatve (račun in sklic):
- za akontacijo dohodnine in
- za 6% prispevek za PIZ ??
In pa še, kam, pod katere šifre na Rek-1 obrazcu je potrebno vpisati potrebne podatke - bruto znesek, osnova in akontacija dohodnine (to predvidevam da šifre 201 (osnova za davek), 401 in 405 (znesek davka)) in pa osnovo za prispevke (bruto znesek) in pa znesek prispevka za PIZ ??
Za odgovore se nalepše zahvaljujem.
Oseba, za katero moram obračunati, je solastnik podjetja, sedaj že upokojena, pred upokojitvijo pa je bila direktor podjetja (pogodba o poslovodenju).
Torej, kot ste navedli, moram oddati Rek-1 obrazec, obračunati 25% akontacijo dohodnine (osnova bruto dohodek) in 6% prispevek za PIZ.
Vprašala pa bi, kam se nakažejo dajatve (račun in sklic):
- za akontacijo dohodnine in
- za 6% prispevek za PIZ ??
In pa še, kam, pod katere šifre na Rek-1 obrazcu je potrebno vpisati potrebne podatke - bruto znesek, osnova in akontacija dohodnine (to predvidevam da šifre 201 (osnova za davek), 401 in 405 (znesek davka)) in pa osnovo za prispevke (bruto znesek) in pa znesek prispevka za PIZ ??
Za odgovore se nalepše zahvaljujem.