Zdravo,
prosim za pomoč.
Brat ima opravljeno Srednjo cvetličarsko šolo (IV. stopnja izobrazbe) in bi rad odprl cvetličarno.
Jaz sem zaposlena v državnem podjetju in me zanima, če lahko odprem popoldansko dejavnost in zaposlim brata kot cvetličarja.
Kaj to potegne za sabo oziroma ali ima kdo boljšo idejo?
Hvala, Ana
Popoldanska dejavnost
Moderator: Mirko Zbačnik
-
anapezdirec
- Nov član

- Kraj: Slovenia
re:popoldanska dejavnost
Zakaj pa brat sam ne odpre obrti?
-
anapezdirec
- Nov član

- Kraj: Slovenia
Ali se je pozanimal na OZ ali res nima dovolj pogojev. Mojstrski izpit ni pogoj za odprtje obrti, ampak za izobraževanje vajencev. Morda, bi dejavnost registriral na tak način, da ne bi spadal med obrtne dejavnosti ampak med gospodarske (potem ne plačujete niti članarine) - trgovska dejavnost je že taka. Jasno, da je tudi ta vaša druga ideja fina ker: mu vi določite plačo in plačuje prispevke na podlagi plačilne liste, če je nosilec s.p. pa mora glede na promet (tu nas oksubijo do gole kože). Jaz bi vsekakor povprašal na Območno obrtno zbornico.
odprtje cvetličarne
Hja jaz sem se ravno včeraj na gospodarski zbornici pogovarjala o odprtju s.p. in glede mojstrskega izpita je takole. Zmotno je, da ga morajo imeti samo tisti, ki bodo uvajali... Če bi tvoj brat rad cvetje tudi prodajal, potem njegova izobrazba cvetličarja ni dovolj, saj nima izobrazbe za trgovca, ki mora biti tam fizično prisoten. Zato seveda potrebuje mojstrski izpit.
Svetujem pa ti, da se oglasiš na Gospodarski zbornici na Dimičevi kjer imajo Info točko in zelo prijazne ljudi, ki ti vse lepo razložijo in se res potrudijo, da ti pomagajo.
Svetujem pa ti, da se oglasiš na Gospodarski zbornici na Dimičevi kjer imajo Info točko in zelo prijazne ljudi, ki ti vse lepo razložijo in se res potrudijo, da ti pomagajo.