Popoldanska dejavnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anapezdirec
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Popoldanska dejavnost

Odgovor Napisal/-a anapezdirec »

Zdravo,

prosim za pomoč.

Brat ima opravljeno Srednjo cvetličarsko šolo (IV. stopnja izobrazbe) in bi rad odprl cvetličarno.

Jaz sem zaposlena v državnem podjetju in me zanima, če lahko odprem popoldansko dejavnost in zaposlim brata kot cvetličarja.

Kaj to potegne za sabo oziroma ali ima kdo boljšo idejo?

Hvala, Ana
tasa
Računovodja
Računovodja

re:popoldanska dejavnost

Odgovor Napisal/-a tasa »

Zakaj pa brat sam ne odpre obrti?
anapezdirec
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anapezdirec »

Živjo,

zato, ker nima vseh pogojev za odprtje (mojstrski izpit, stopnja izobrazbe, izkušnje, delovna doba,...)

lp, Ana
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Ali se je pozanimal na OZ ali res nima dovolj pogojev. Mojstrski izpit ni pogoj za odprtje obrti, ampak za izobraževanje vajencev. Morda, bi dejavnost registriral na tak način, da ne bi spadal med obrtne dejavnosti ampak med gospodarske (potem ne plačujete niti članarine) - trgovska dejavnost je že taka. Jasno, da je tudi ta vaša druga ideja fina ker: mu vi določite plačo in plačuje prispevke na podlagi plačilne liste, če je nosilec s.p. pa mora glede na promet (tu nas oksubijo do gole kože). Jaz bi vsekakor povprašal na Območno obrtno zbornico.
Lanna
Novinec
Novinec

odprtje cvetličarne

Odgovor Napisal/-a Lanna »

Hja jaz sem se ravno včeraj na gospodarski zbornici pogovarjala o odprtju s.p. in glede mojstrskega izpita je takole. Zmotno je, da ga morajo imeti samo tisti, ki bodo uvajali... Če bi tvoj brat rad cvetje tudi prodajal, potem njegova izobrazba cvetličarja ni dovolj, saj nima izobrazbe za trgovca, ki mora biti tam fizično prisoten. Zato seveda potrebuje mojstrski izpit.
Svetujem pa ti, da se oglasiš na Gospodarski zbornici na Dimičevi kjer imajo Info točko in zelo prijazne ljudi, ki ti vse lepo razložijo in se res potrudijo, da ti pomagajo.
Kaja1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Kaja1 »

Pozdravljeni!

Mora oseba, ki ima dopolnilno dejavnost in je izredni študent plačevati zdravstveno zavarovanje (okrog 60.000,00 sit/mesec), ali je dovolj le obvezno zdrav. zavar. pri npr. Vzajemni?

Hvala
Odgovori