Plačilo po avtorski pogodbi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Plačilo po avtorski pogodbi

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zanima me, kako vi izplačujete avtorske pogodbe. Imam stranko, sicer lastnik d.o.o., ki bo z novim letom šla v penzijo.

oseba bo vršilo "študijo osvetljenosti" in je neke vrste avtorstvo :?:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Naša stranka ima sklenjeno avtorsko pogodbo, ki je podlaga za izplačilo. V pogodbi je določen bruto ali neto znesek avtorskega honorarja. Če je bruto, odbijemo 10 % normiranih stroškov in od osnove plačamo 25%akontacijo dohodnine. Če pa je neto, zračunamo bruto znesek,od katerega plačamo akontacijo dohodnine (seveda z odbitimi normiranimi stroški).

Ne vem, če je to, kar potrebujete.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Če pa to ni avtorsko delo pa z lastnikom sklenete pogodbo o poslovodenju.

Za mene je ta varianta boljša. Pri tej pogodbi mu pripadajo stroški km, dnevnic itd vseh povračil do odredbe vlade.

Obračuna se 25 % dohodnina in 6 % prispevki za PIZ.

Poiščite si to ker je bilo o tem že veliko napisanega.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mirko, verjamem da so vam znane vse inačice izračunov in vas skrbi ali to spada v avtorsko delo. Mogoče bi bilo dobro, da povprašate na Avtorski agenciji http://www.aas.si/.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da, Jambolja, ravno to me skrbi. navedel sem primer izplačila, ko bo šel v penzijo, a on si želi izplačilo sedaj, ko je še zaposlen. Tu nastopi še drug moment, kako dokazati, da ne gre za dohodek iz delovnega razmerja.

Sam se je pozanimal in mi dejal, da nekateri to kar izplačujejo. Menim, da bi moral to avtorsko delo obračunati kot podjemno pogodbo, čeprav gre za študijo. Ali je študija avtorsko delo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Mirko Zbačnik napisal/-a: Sam se je pozanimal in mi dejal, da nekateri to kar izplačujejo.
Za katero koli prakso se najde nekdo, ki jo izvaja ... Zato takšne informacije niso nujno najboljše :D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sem klical tja in dobil pritrdilen odgovor glede predhonih odgovorov. Tu gre za avtorsko delo in se obračuna 25% akontacijo z upoštevanjem 10% normiranih stroškov, avtorski honorar in kar sem bil najbolj v dilemi, ni dodatnih prispevkov.
Mirko Slika
Odgovori