oseba bo vršilo "študijo osvetljenosti" in je neke vrste avtorstvo
Plačilo po avtorski pogodbi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Plačilo po avtorski pogodbi
Zanima me, kako vi izplačujete avtorske pogodbe. Imam stranko, sicer lastnik d.o.o., ki bo z novim letom šla v penzijo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Naša stranka ima sklenjeno avtorsko pogodbo, ki je podlaga za izplačilo. V pogodbi je določen bruto ali neto znesek avtorskega honorarja. Če je bruto, odbijemo 10 % normiranih stroškov in od osnove plačamo 25%akontacijo dohodnine. Če pa je neto, zračunamo bruto znesek,od katerega plačamo akontacijo dohodnine (seveda z odbitimi normiranimi stroški).
Ne vem, če je to, kar potrebujete.
Ne vem, če je to, kar potrebujete.
Mirko, verjamem da so vam znane vse inačice izračunov in vas skrbi ali to spada v avtorsko delo. Mogoče bi bilo dobro, da povprašate na Avtorski agenciji http://www.aas.si/.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da, Jambolja, ravno to me skrbi. navedel sem primer izplačila, ko bo šel v penzijo, a on si želi izplačilo sedaj, ko je še zaposlen. Tu nastopi še drug moment, kako dokazati, da ne gre za dohodek iz delovnega razmerja.
Sam se je pozanimal in mi dejal, da nekateri to kar izplačujejo. Menim, da bi moral to avtorsko delo obračunati kot podjemno pogodbo, čeprav gre za študijo. Ali je študija avtorsko delo?
Sam se je pozanimal in mi dejal, da nekateri to kar izplačujejo. Menim, da bi moral to avtorsko delo obračunati kot podjemno pogodbo, čeprav gre za študijo. Ali je študija avtorsko delo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sem klical tja in dobil pritrdilen odgovor glede predhonih odgovorov. Tu gre za avtorsko delo in se obračuna 25% akontacijo z upoštevanjem 10% normiranih stroškov, avtorski honorar in kar sem bil najbolj v dilemi, ni dodatnih prispevkov.
Mirko
Mirko