Kako ste se odločili?

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prvo kot je, morate sprejeti računovodsko usmeritev, kako boste vodili osnovna sredstva v vrednosti do 500 evrov. Če izberemo računovodsko usmeritev, da to razporedimo kot material, je to tudi davčno priznan odhodek v letu prenosa v uporabo.

Če pa se odločimo, da ga damo med osnovna sredstva, je po tolmačenju DURS-a, v kolikor ste se tako odločili. Če prav razumem (prosim, naj me kdo popravi), lahko tudi celoten odpis v davčnem obdobju davčno priznan (5. alineja 26. člena ZDDPO-1.

Če vas prav razumem, vi nameravate kljub enakomernemu časovnemu amortiziranju tega sredstva takoj priznati odpis.

Prosim, naj me kdo popravi - tudi jaz sem še dokaj nov na tem področju!

To je le možnost, ne pa obveza zavezanca.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ravno
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ravno »

Ali lahko naredim mogoče tako:
Vpis sredstva v register, 100% amortizacija v letošnjem letu, in sta potem poslovna in davčna bilanca enaki?
Verjetno ne.
Mojca
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Če ste se odločili, da jih boste direkt odpisovali, potem jih morate tudi dati direkt na 4. Lahko pa si izdelate interno evidenco takih sredstev. Glede davčne olajšave za ta sredstva pa menim, da če so dana direkt v stroške, potem se tudi ne sme uveljvljati davčne olajšave. Sicer pa je takih sredstev bolj malo, pa še kako pohištvo se vmes najde, za katero takointako ne priznajo nič.

Drugo leto pa itak vse "ponikne". Če so ta sredstva v vašem podjetju v manjšini in dobro poslujete, potem je bolje, da imate strošek in si tako letos (kar pa je samo kratkoročni učinek) zmanjšate še bolj davčni dobiček kot pa z uveljavljeno davčno olajšavo, a ne? Ampak tu gre samo za trenutno rešitev oklestenja letošnjega dobička!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja,ampak "izgubiš" strošek amortizacije za tista OS do 500 eur,kiso bila nabavljena pred 1.1.2006,kar pa tudi vpliva n večjo davčno osnovo in večji DDPO.
Odgovori