Davčni zavezanec - da ali ne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dapree
Novinec
Novinec

Davčni zavezanec - da ali ne

Odgovor Napisal/-a dapree »

Imam eno vprašanje. Imam s.p. Letni dohodek je 4500000. Vodim enostavno knjigovodstvo. Zanima me kakšne obveznosti imam če se odločim prostovoljno da bom davčni zavezanec. Na ta način bi lahko kupil kar precej stvari brez DDV.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a anka »

Zaradi nepreseganja meje 25.000 EUR bi morala izpolniti obrazec, bi še vedno radi ostali v registru davčni zavezancev.

Kaj je potrebno izpolniti tam kjer je napisano: Znesek obdavčljivega prometa iz sedmega odstavka 94 člena ZDDV-1 znaša ________ EUR (sit). Ali je potrebno kaj vpisati in na katero obdobje se nanaša?
anka
Super računovodja
Super računovodja

Nujno!

Vem, da se bližajo prazniki in ste verjetno že praznično razpoloženi toda to je potrebno oddati do 31.12.2006. Ne vem sigurno kateri znesek vpisati, koliko znaša v zadnjih 12 mesecih ali katero obdobje se gleda.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Za branje novih predpisov mi je (spet) zmanjkalo časa, zato sem brala "po kapljicah". Če sem pravilno razumela, morajo tisti, ki ne dosegajo praga 25.000 EUR (prej 5,000.000 SIT) in želijo ostati v sistemu ddv, oddati "Obvestilo o obračunavanju DDV". Edino logično pri izbiri obdobja se mi zdi, da je treba upoštevati obdobje dec 05 - nov 06, saj dec 06 še ni zaključen, oddan pa bo januarja 07.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Hvala.

Pa še nekaj. na koliko časa boš postal ddv zavezanec oz. boš ddv oddajal, kdo to določi in ali ti o tem da si t.i. prostovoljni ddv zavezanec dobiš kakšno odločbo v kateri ti tudi določijo 3 ali 1 mesečno obdboje obračunavanja?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ostane enako - vezano je na promet zadnjega koledarskega leta, razen za začetnike.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Ali bodo še "obstajali" 6-mesečni davčni zavezanci in ali lahko izjavo izpišeš računalniško - torej natančno prepišeš besedilo, samo da ti ni potrebno ročen vpis vseh podatkov?
anka
Super računovodja
Super računovodja

obračun ddv in izjava

Ali bodo še "obstajali" 6-mesečni davčni zavezanci in ali lahko izjavo izpišeš računalniško - torej natančno prepišeš besedilo, samo da ti ni potrebno ročen vpis vseh podatkov?

Gre seveda, da želiš kljub oprostitvi obračuna ddv-ja ostati še naprej ddv zavezanec (glede izjave)?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Polletnih obračunov v novem zakonu ne vidim; govori o koledarskem mesecu za tiste, ki so v preteklem koledarskem letu presegli znesek 210.000 EUR obdavčljivega prometa in za začetnike oz. tromesečnem obračunu za tiste, ki v preteklem koledarskem letu niso presegli 210.000 EUR.

Mislim, da izjavo lahko tudi prepišete in dodate svoje podatke. Če bo vsebina prava, se nimajo kaj pritoževati.
Odgovori