Razna vprašanja - "popoldanski s.p."

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
miter
Nov član
Nov član

Razna vprašanja - "popoldanski s.p."

Odgovor Napisal/-a miter »

Pozdravljeni.
Sem s.p., ki ni zavarovan iz dejavnosti in bom v letu 2007 vodil knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva. Prosim za informacije:
1.
V decembru sem pridobil prenosni računalnik in nimam računa (iz ZDA). Kako lahko to s 1.1. ovrednostim kot osnovno sredstvo in kako to najlažje knjižim? Cena podobega pri nas je cca 1000 EUR.
2.
Koliki so pavšalni zneski za prispevek PIZ in ZDR v EUR?
3.
Kakšne so moje "papirne" obveznosti do DURS za poslovno leto 2006? Poslal sem že obvestilo o vodenju posl. knjig v letu 2007. 31.3. bilanca stanja in uspeha ... Moram tudi letos predvideti dobiček in plačevati akontacijo?

Hvala in LP.
nora
Novinec
Novinec

Ne razumem

Odgovor Napisal/-a nora »

kako pa ste delali v letu 2006?
miter
Nov član
Nov član

Začel sem komaj s 1. avgustom 2006. Takrat sem že moral oceniti dobičel v letu 2006 in plačati akontacijo dohodnine.

PS.
Odgovor na 2. sem našel na spletnih straneh DURS-a.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

Brez računa ne morete poknjižiti računalnika in s tem ga tudi ne morete dati v strošek.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Če ste računalnik pridobili pred pričetkom dejavnosti - to je pred 1.8.2006, ga lahko knjižite med osnovna sredstva kot lastni vložek in ga normalno amortizirate (max stopnja za računalnike je 50% letno). Za navedeno dejanje morate sprejeti ustrezen sklep, da boste prenesli računalnik iz gospodinjstva v dejavnost, v sklepu mora biti navedena vrednost računalnika. Takšen prenos osnovnih sredstev iz gospodinjstva v dejavnost je možen le ob pričetku opravljanja dejavnosti. in nima nobenega vpliva na prihodek in dobiček.
miter
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor glede računalnika. Ker pa nimam računa, me zanima kako ga ovrednotim. Če pa prav razumem enega izmed odgovorv, pa brez računa to sploh ni mogoče.
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Pri vnosu podjetnikovega začetnega kapitala ni potreben račun za računalnik - vendar ne smete pretiravati v vrednosti.
herminap
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a herminap »

Tudi sama imam podoben primer prenosa osnovnega sredstva iz gospodinjstva v s.p. (začetek februarja 2007). Glede na to, da je to stroj, ki je star 6 let, popolnoma zamortiziran, kupila pa sem ga decembra 2006. Tržna vrednost oziroma kupnina je bila 600.000 SIT.

Kako je s prenosom v s.p. v začetku poslovanja, v kakšni višini in kako je z amortizacijo. Po moje jo ni, ker je stroj že zamortiziran. Kje v bilanci stanja se v otvoritveni bilanci stanja kaže prenos sredstva v s,p,. SREDSTVA IN (obveznosti na lastniškem računu?)

Hvala
Odgovori