Knjiga prihodkov in odhodkov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jania
Novinec
Novinec

Knjiga prihodkov in odhodkov

Odgovor Napisal/-a Jania »

Poslujem kot s.p. z "popoldansko" dejavnostjo in vodim enostavno knjigovodstvo. Dve akontaciji dohodnine, sem izplačal preko osebnega računa ter v knjigi pretokov med podjetjem in gospodinjstvom zmanjšal dolg gospodinjstva do podjetja. Zanima me ali moram plačilo akontacij dohodnine prikazati tudi v knjigi prihodkov in odhodkov ter v kateri rubriki. Prav tako sem plačal nekaj obrokov prispevkov PIZ, in ZZ iz osebnega računa. Ali tudi te prikažem v knjigi PIO?
Jani A.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

Prispevke vpišete v knjigo prihodkov in odhodkov, ker so strošek s.p.-ja, akontacijo dohodnine pa ne, ker ne gre v stroške poslovanja. Rubrika pa mislim da je: ostali stroški.

Lepo se imejte.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
gracia
Nov član
Nov član

PRAČ prispevki

Odgovor Napisal/-a gracia »

Zanima me, kako naj označim za prispevke v PRAČ . Sprašuje me namreč po dokumentu. Ali naj napišem npr. DURS NOVEMBER 2006...
Glede akontacije pa me zanima ali sem knjižila pravilno 4800/2640?

Prisrčna hvala
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

če knjižite enostavno knjigovodstvo, mi ni jasno zakaj vas sprašuje po kontu?
če vnašate v kakršenkoli program, vam predlagam, da si najdete program,ki je za enostavno knjigovodstvo. Enostavno knjigovodstvo ne vsebuje kontov.

akontacija davka iz dejavnosti v nobenem primeru ne predstavlja stroške (konto 48) in je to nepravilna knjižba; kvečjemu 93/264
eXtreme
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a eXtreme »

12345ab napisal/-a:Pozdravljeni!

Prispevke vpišete v knjigo prihodkov in odhodkov, ker so strošek s.p.-ja, akontacijo dohodnine pa ne, ker ne gre v stroške poslovanja. Rubrika pa mislim da je: ostali stroški.

Lepo se imejte.
Pozdravljeni
Kam se potem knjiži akontacija dohodnine? Če sem v zmoti me prosim popravite: akontacija dohodnine = akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti? Čemu je potem namenjena rubirka v knjigi prihodko in odhodkov : 'Akontacija davka iz dejavnosti'?

Malo sem se zmedel, če delam kaj narobe me prosim popravite. Mi pa tudi ne gre skupaj da bi v odhodke pisal akontacijo dohodnine.

Lep pozdrav,
Miha J.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

akontacija davka iz dejavnosti se knjiži v knjigo ostalih terjatev in obveznosti; v knjigo prihodkov in odhodkov v nobenem primeru ne!
Odgovori