sem nova na vašem forumu, čeprav sem bila na tej strani že večkrat. Pohvale vsem. mnogo koristnih informacij je najti tukaj.
Naj kar povem, da nisem te stroke (ekonomistka, računovodkinja,...) ter da bodo ravno zaradi tega moja vprašanja za vas najbrž čudna.
Problem, s katerim sem se srečala, je sledeč:
Junija letos bom postala mamica
Vlogo za porodniško bom naj bi oddala 16.4. - torej se mi bosta po 55% minimalne plače štela le februar in marec. Porodniška ne bo velika, ampak bolje kot samo dodatek.
Sem pa prišla na idejo, da bi se, preden pričnem s porodniško samozaposlila (odprla s.p.). To bi storila zato, da bi mi po končani porodniški pripadalo nadomestilo s strani zavoda (3 mesece), saj vem, da se do septembra 2008 ne bom mogla zaposliti (šolstvo pač) in bom praktično brez prihodkov tiste tri mesece potem. Zdaj pa vprašanja:
1. kakšni so stroški odprtja sp? ali potrebujem poslovni načrt?
2. ali bom morala tudi potem, ko bom na porodniški, imeti opravka z davčno?
3. ali se bo komu zdelo čudno, če pač ta mesec, preden grem v porodniško, ne bom nič poslovala? je potrebno na davčno javit tudi če nisi npr. tisti mesec nič delal?
4. je možno, da takoj ko se prijavim kot sp grem na porodniško? (vem, da za 30 dni si moram sama krit prispevke)
5. je možno samo poravnati prispevke, plače pa ne izplačati? ali moram v vsakem primeru naredit plačilno listo....?
vem, da sem postavila ogrooomno vprašanj, ampak res sem laik in nevednež kar se tega tiče.
aja, še to, glede na zgornje datume, kdaj menite, da bi bilo dobro odpret sp?
Hvala in lep dan.
Sonce