čudno vprašanje(a)

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonce77
Novinec
Novinec

čudno vprašanje(a)

Odgovor Napisal/-a sonce77 »

Pozdravljeni,

sem nova na vašem forumu, čeprav sem bila na tej strani že večkrat. Pohvale vsem. mnogo koristnih informacij je najti tukaj.

Naj kar povem, da nisem te stroke (ekonomistka, računovodkinja,...) ter da bodo ravno zaradi tega moja vprašanja za vas najbrž čudna. :oops:

Problem, s katerim sem se srečala, je sledeč:

Junija letos bom postala mamica :ssirok: ...no tu še ne opisujem problema :) . Porodniško nastopim 18.5.07 (tako sem izračunala na strani od CSD). Trenutno sem še zaposlena, vendar mi pogodba poteče 31.1.07, konec meseca. Nato se nameravam prijaviti na Zavod.
Vlogo za porodniško bom naj bi oddala 16.4. - torej se mi bosta po 55% minimalne plače štela le februar in marec. Porodniška ne bo velika, ampak bolje kot samo dodatek.

Sem pa prišla na idejo, da bi se, preden pričnem s porodniško samozaposlila (odprla s.p.). To bi storila zato, da bi mi po končani porodniški pripadalo nadomestilo s strani zavoda (3 mesece), saj vem, da se do septembra 2008 ne bom mogla zaposliti (šolstvo pač) in bom praktično brez prihodkov tiste tri mesece potem. Zdaj pa vprašanja:

1. kakšni so stroški odprtja sp? ali potrebujem poslovni načrt?
2. ali bom morala tudi potem, ko bom na porodniški, imeti opravka z davčno?
3. ali se bo komu zdelo čudno, če pač ta mesec, preden grem v porodniško, ne bom nič poslovala? je potrebno na davčno javit tudi če nisi npr. tisti mesec nič delal?
4. je možno, da takoj ko se prijavim kot sp grem na porodniško? (vem, da za 30 dni si moram sama krit prispevke)
5. je možno samo poravnati prispevke, plače pa ne izplačati? ali moram v vsakem primeru naredit plačilno listo....?

vem, da sem postavila ogrooomno vprašanj, ampak res sem laik in nevednež kar se tega tiče. :oops:

aja, še to, glede na zgornje datume, kdaj menite, da bi bilo dobro odpret sp?

Hvala in lep dan.

Sonce
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, res čudna. mogoče bi pa iz tega vsenonekaj potegnili. Zakaj pa ne bi resno odprli s.p.?!

A nameravate s.p. zapreti pred, oziroma v času porodniške? Drugače si ne zamišljam, kako bi šli na zavod.

Stroški odprtja so res minimalni (jih dejansko ni), nastajajo pa stroški med poslovanjem, kor so prispevki. Plače si ne izplačujete, ker prosto razpolagate s vsemi sredstvi.

Bolje bi bilo, da razmišljate pozitivno. Računati na razne podpore, nadomestilo kot cilj je lepo, včasih prav pride - a vsake "muzike" je enkrat konec. Porodniška vam pripada kljub temu. Kako je s stanjem statusa brezposelne osebe se pozanimajte tudi na zavodu za zaposlovanje. Če boste odpsli s.p., vam zavod ne bo nič pomagal.

Pozanimajte se na zavodu za zaposlovanje, v šolstvu je poleg rednih zaposlitev mnogo nadomeščanj, del prek javnih del..... Bolje je iskati službo s pomočjo zavoda, kot odpreti s.p. zaradi nekih "koristi"..

Mogoče odgovor ni po vašem okusu, tudi brezposelnost je vse prej kot vspodbudna.

In pa seveda, čstitke.. Upam,da bo porod v redu. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sonce77
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sonce77 »

Zdravo,

hvala za odgovor. Seveda vem, da brezposelnost ni vzpodbudna in bi bila zelo, zelo rada zaposlena. Vendar se moja pogodba izteče in v 5 mesecu nosečnosti me, verjemite, nihče ne želi zaposliti. Zanima me, če mi bo delovna doba v času porodniške vseeno tekla (če grem na porodniško iz Zavoda)? Kajti v današnjih časih je treba gledati tudi na to, kajne? No, dvomim, da me bodo na katerikoli šoli junija zaposlili, saj se takrat pričnejo poletne počitnice in poleti učitelji nimamo dela. Zato seveda razmišljam o vsem tem. Ker bom, ko junija drugo leto končam s porodniško, do oktobra brez €. Prihrankov od porodniške pa verjetno tudi ne bo...

No, sp bi zaprla po 1 letu, to se pravi malo pred zaključkom porodniške.

Vaš odgovor me vsekakor ni razžalostil - ravno nasprotno. Hvala in lep dan.
Odgovori