LP
Nedokončane storitve - kako pravilno v ajpes bs, ipi
Moderator: Mirko Zbačnik
Nedokončane storitve - kako pravilno v ajpes bs, ipi
Zdravo. Ob koncu leta je bilo eno popravilo dvigala na pol dokončano. Je pa to večje popravilo. Tako sem na konto 601 knjižila pod nedokončane storitve za 5 mio sit porabljenega materiala in storitve kooperanta. Sedaj pa ko berem IKS in gledam BS in IPI ajpes je povsod govora samo o nedokončani proizvodnji (oz. povečanju zalog proizvodov in nedokončane proizvodnje). kako naj torej pravilno izkažem postavko v BI in IPI za Ajpes. Ali je torej pravilno, da to vpišem pod nedokončano proizvodnjo (in so samo izpustili izraz storitev) ali kako drugače?
LP
LP
Storitve iz leta 2006 so bile opravljene v letu 2007 in ob koncu leta 2007 nimam nedokončanih storitev (proizvodnje). Ali znesek prikažem v AOP 122 (zmanjšanje vrednosti zalog proizvodov in nedokon. proizvodnje)? V stroške je bil znesek že zajet v prejšnjem letu, tako da v stroške ne spada, ampak bi rada še kakšno mnenje.
Lp
Lp
Vrednost teh storitev je sestavljalo vrednost nedokončane proizvodnje na dan 31.12.2006. Ker ste jih dokončali v letu 2007 in s tem ustvarili tudi prihodke, morate te "stroške" v letu 2007 tudi kriti. To pa izkažete v izkazu poslovnega izida kot zmanjšanje nedokončane proizvodne. (saldo 31.12.2006 je npr. 100 d.e., stanje 31.12.2007 je 0 d.e. - razlika je zmanjšanje, kar je v vseh primerih, ko je stanje na koncu obdobja, za katerega se sestavlja izkaz, manjše od stanja na začetku obdobja).
LP
LP
Nedokončana proizvodnja
Tudi jaz imam podobno prošnjo za pomoč.
Imamo zalogo nedokončane proizvodnje in iz tega naslova avans v višini 7.000,00 EUR. Kako knjižnim to zalogo?
Iz katerega na kateri konto? Prvič imam tako situacijo, pa se mi ne sanja kaj naj naredim. Vem da moram to knjižit na kT 6, na debet, ne vem pa iz katerega konta to potegnem.
Hvala za pomoč
Imamo zalogo nedokončane proizvodnje in iz tega naslova avans v višini 7.000,00 EUR. Kako knjižnim to zalogo?
Iz katerega na kateri konto? Prvič imam tako situacijo, pa se mi ne sanja kaj naj naredim. Vem da moram to knjižit na kT 6, na debet, ne vem pa iz katerega konta to potegnem.
Hvala za pomoč
V tem vašem primeru ne vidim nobene povezave med zalogo nedokončane proizvodnje na koncu obdobja (kto 600) in prejetim avansom (kto 230).
Ko bodo proizvodi gotovi (63/60), jih boste prodali (70/630) nastala bo terjatev do kupca (120/76,26), ki jo boste zaprli v celoti ali delno s prejetim avansom (230/120).
LP
Ko bodo proizvodi gotovi (63/60), jih boste prodali (70/630) nastala bo terjatev do kupca (120/76,26), ki jo boste zaprli v celoti ali delno s prejetim avansom (230/120).
LP