Popisni list OS
Moderator: Mirko Zbačnik
Popisni list OS
Letos sem začela knjižiti v podjetju, kjer sem ugotovila razliko stanja os na popisnem listu in kar je knjiženo v glavni knjigi. Zanima me, ali lahko glede na 9.točko Uvoda k SRS, uskladim oz.popravim napako preko prenesenega poslovnega izida, ali na kakšen drug način?LP
Popisni list je pripomoček pri popisu oziroma inventuri osnovnih sredstev. Če ste ugotovili razliko med popisom(dejanskim stanjem) in stanjem v poslovnih knjigah: analitični evidenci osnovnih sredstev in/ali glavni knjgi je le-ta lahko: ali višek osnovnega sredstva ali manjko osnovnega sredstva. Kolikor gre za višek/manjko se ta ne obravnava v skladu s 9. točko Uvoda, temveč kot vsak druga poslovna sprememba v poslovnem letu. Če pa izvira razlika iz napake - napačno evidentiranje v analitični evidenci in/ali v glavni knjigi, pa se ta napaka odpravi v skladu z 9. točko Uvoda.
LP
LP
Če je nastala razlika v analitični evidenci osnovnih sredstev = preveč knjižena amortizacija in posledično tudi v glavni knjigi (torej so bile odveč knjižbe 43/05), potem boste popravili v skladu s 9. točko Uvoda k SRS.
Popravek: /05 storno v kredit in /930, popravek boste tudi vključili v davčno bilanco - v zaporedno, ki se nanaša na popravke prenesenega poslovnega izida (zap. 11.3.)
LP
Popravek: /05 storno v kredit in /930, popravek boste tudi vključili v davčno bilanco - v zaporedno, ki se nanaša na popravke prenesenega poslovnega izida (zap. 11.3.)
LP