Popisni list OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Popisni list OS

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Letos sem začela knjižiti v podjetju, kjer sem ugotovila razliko stanja os na popisnem listu in kar je knjiženo v glavni knjigi. Zanima me, ali lahko glede na 9.točko Uvoda k SRS, uskladim oz.popravim napako preko prenesenega poslovnega izida, ali na kakšen drug način?LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Popisni list je pripomoček pri popisu oziroma inventuri osnovnih sredstev. Če ste ugotovili razliko med popisom(dejanskim stanjem) in stanjem v poslovnih knjigah: analitični evidenci osnovnih sredstev in/ali glavni knjgi je le-ta lahko: ali višek osnovnega sredstva ali manjko osnovnega sredstva. Kolikor gre za višek/manjko se ta ne obravnava v skladu s 9. točko Uvoda, temveč kot vsak druga poslovna sprememba v poslovnem letu. Če pa izvira razlika iz napake - napačno evidentiranje v analitični evidenci in/ali v glavni knjigi, pa se ta napaka odpravi v skladu z 9. točko Uvoda.

LP
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Tako je razlika je nastala pri napačnem evidentiranju v analitičnih evidencah in v glavni knjigi, zato se sedaj stanje na kto 0 ne ujema s stanjem neodpisane vrednosti popisnega lista!
Hvala in LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če je nastala razlika v analitični evidenci osnovnih sredstev = preveč knjižena amortizacija in posledično tudi v glavni knjigi (torej so bile odveč knjižbe 43/05), potem boste popravili v skladu s 9. točko Uvoda k SRS.
Popravek: /05 storno v kredit in /930, popravek boste tudi vključili v davčno bilanco - v zaporedno, ki se nanaša na popravke prenesenega poslovnega izida (zap. 11.3.)

LP
Odgovori