Ga.Slovan. Ali je to, da knjižim predhodno akontacijo za leto 2007, ki je po davčnem obračunu npr. 600 eur, v skupnem znesku z IT 31.3. na 932/264 pravilno? Potem knjižim mesečna plačila akontacije 50 eur na 264/110 in konec leta 2007 bom po obračunu za 2007 doknjižila na 932/264.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Knjiženje davka iz dejavnosti v GK-NUJNO
Moderator: Mirko Zbačnik
RE:akontacija
Najlepša hvala ga.Slovan, potrebovala bom pa res še veliko veliko elana, ker moram še poknjižiti dva dvostavca za celo leto /bolezen mi ni dopuščala, poknjižila sem jih samo za potrebe DDV/ in vas bom verjetno še kar potrebovala, da boste na kakšno vprašanje znali pomagati, hvala bogu da vas imamo, pa da mene bolezen vsaj toliko časa spet ne doleti...sem potrkala trikrat na les 
diana
Zdaj, pri tem vašem vprašanju datum izdaje interne temeljnice sploh ni pomemben, pomembno je to, da bi vi vzpostavili celoletno obveznost v višini davčne obveznosti preteklega leta (toliko znaša tudi predhodna akontacija).
Zakaj pa ne, zakon o davčnem postopku sicer ves čas govori o plačilu akontacij v višini.... npr. 1. odstavek 298. člena: predhodna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti se za davčno leto plača v znesku, ki je enak znesku akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu akontacije dohodnine od tega dohodka = iz tega lahko izhaja tudi višina naše obveznosti, ki jo moramo poravnati.
In kako?
4. odstavek tega člena: Obroki predhodne akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti. = Obdobje je mesec ali trimesečje (o tem govori 3. odstavek tega člena).
Skratka DECO menim, da ne bo nič narobe, če boste takoj v začetku leta evidentirali celotno obveznost, ki izhaja iz zakona (in seveda davčnega obračuna). Ni nevarnosti, da bi mesečno knjižbo spregledali.
LP
Zakaj pa ne, zakon o davčnem postopku sicer ves čas govori o plačilu akontacij v višini.... npr. 1. odstavek 298. člena: predhodna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti se za davčno leto plača v znesku, ki je enak znesku akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu akontacije dohodnine od tega dohodka = iz tega lahko izhaja tudi višina naše obveznosti, ki jo moramo poravnati.
In kako?
4. odstavek tega člena: Obroki predhodne akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti. = Obdobje je mesec ali trimesečje (o tem govori 3. odstavek tega člena).
Skratka DECO menim, da ne bo nič narobe, če boste takoj v začetku leta evidentirali celotno obveznost, ki izhaja iz zakona (in seveda davčnega obračuna). Ni nevarnosti, da bi mesečno knjižbo spregledali.
LP
re:akontacija
Najlepša hvala za želje ga. Slovan, malo s psičkom na sprehod pa bo šlo spet naprej.
P.s.ravnokar sem se spomnila....preplačilo akont.davka v višini 4.477 SIT, ali bodo to vrnili v 30 dneh, ali lahko poračunam pri obroku 10.04., ali porazdelim na 4 obroke /trimesečno).
P.s.ravnokar sem se spomnila....preplačilo akont.davka v višini 4.477 SIT, ali bodo to vrnili v 30 dneh, ali lahko poračunam pri obroku 10.04., ali porazdelim na 4 obroke /trimesečno).
diana
Diana ali sva zdaj že na drugem primeru? Če preplačilo presega 10 EUR, vam vrnejo po uradni dolžnosti. Ali si lahko poračunate/pobotate še pred potekom 30 dni, pa mislim, da je tudi stvar dogovora. Ne morete pa jih upoštevati pri sorazmernem zmanjševanju tekočih akontacij, saj preplačilo ne izvira iz njih.
LP
LP
RE:akontacija
Ja ga. Slovan, to je že drugi primer, sem mislila, da bi lahko to preplačilo pač pobotala s prvim obrokom, ki zapade 10.04.06. Ostale tri obroke bi pa plačala normalno.
Sem bila na sprehodu s psičkom, tako lep večer je, da si res lahko napolniš energijo!
Lep večer vam želim!
Sem bila na sprehodu s psičkom, tako lep večer je, da si res lahko napolniš energijo!
Lep večer vam želim!
diana