s.p. in plačilna lista
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. in plačilna lista
Pozdravljeni!
Sem pred naslednjo dilemo: sem samostojni podjetnik in sem samozaposlen. Moram/smem kot samozaposleni imeti plačilno listo - na osnovi katere prejemam plačo in si jo lahko upoštevam kot strošek?
Moja računovodkinja pravi, da ne in si tega ne morem upoštevati kot strošek ker razpolagam s svojim premoženjem kot s.p., drugi računovodja pravi, da moram imeti plačilno listo in si lahko upoševam kot strošek!
Mi lahko kdo odgovori, kaj je dejansko prav?
Hvala in lep pozdrav!
Sem pred naslednjo dilemo: sem samostojni podjetnik in sem samozaposlen. Moram/smem kot samozaposleni imeti plačilno listo - na osnovi katere prejemam plačo in si jo lahko upoštevam kot strošek?
Moja računovodkinja pravi, da ne in si tega ne morem upoštevati kot strošek ker razpolagam s svojim premoženjem kot s.p., drugi računovodja pravi, da moram imeti plačilno listo in si lahko upoševam kot strošek!
Mi lahko kdo odgovori, kaj je dejansko prav?
Hvala in lep pozdrav!
Prehrana gre v strošek. Pa tudi morebitni prevoz na delo, dnevnice in potni stroški za službena potovanja, razni pomožni material, telefon, elektrika, delovna obleka, zdravniški pregledi, pisarniški material,...še kaj bi se gotovo našlo.
Vedno bolj se mi dozdeva, da je veliko malih s.p.-jev, ki plačujejo preveč davka, ker sploh ne vedo, kaj si lahko upoštevajo v stroške. Pozanimajte se, se splača.
Lep pozdrav!
Vedno bolj se mi dozdeva, da je veliko malih s.p.-jev, ki plačujejo preveč davka, ker sploh ne vedo, kaj si lahko upoštevajo v stroške. Pozanimajte se, se splača.
Lep pozdrav!
DECO
težko je odgovoriti točno kaj gre lahko v stroške in kaj ne. Odvisno je od dejavnosti ki jo opravljate. Med stroške gredo prevozi na delo, prehrana (kadar dela več kot 4 ure), stroški pisarne (elektrika, telefon, ogrevanje, komunala..)......
Ni pa razlike med dovoljenimi stroški med dopolnilno in redno dejavnostjo.
Ni pa razlike med dovoljenimi stroški med dopolnilno in redno dejavnostjo.
Jaz bi povzela tako: vsi stroški, ki nastajajo pri opravljanju dejavnosti in so potrebni za to, da nastane nek proizvod oz. storitev. Če imate poslovni prostor ob katerem je predpisan WC, potem tudi toaletni papir, milo, brisačke. Če je dejavnost, ki predpisuje delovno obleko, potem je strošek ta obleka in vzdrževanje le te....Razmislite o svoji dejavnosti in ko pridete do konkretnega stroška, ki bi lahko bil vaš strošek poslovanja, pa vprašajte, bomo svetovali.
Lep dan!
Lep dan!
DECO
Kaj pa recimo suknjiči, kravate, itd.? V bistvu so te obleke na nek način "nujno potrebne" za sodelovanje na pogovorih, sejah, sestankih?DECO napisal/-a:Jaz bi povzela tako: vsi stroški, ki nastajajo pri opravljanju dejavnosti in so potrebni za to, da nastane nek proizvod oz. storitev. Če imate poslovni prostor ob katerem je predpisan WC, potem tudi toaletni papir, milo, brisačke. Če je dejavnost, ki predpisuje delovno obleko, potem je strošek ta obleka in vzdrževanje le te....Razmislite o svoji dejavnosti in ko pridete do konkretnega stroška, ki bi lahko bil vaš strošek poslovanja, pa vprašajte, bomo svetovali.
Lep dan!
(Gre za dejavnost načrtovanja in projektiranja)
LP