s.p. in plačilna lista

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
delfin
Nov član
Nov član

s.p. in plačilna lista

Odgovor Napisal/-a delfin »

Pozdravljeni!

Sem pred naslednjo dilemo: sem samostojni podjetnik in sem samozaposlen. Moram/smem kot samozaposleni imeti plačilno listo - na osnovi katere prejemam plačo in si jo lahko upoštevam kot strošek?

Moja računovodkinja pravi, da ne in si tega ne morem upoštevati kot strošek ker razpolagam s svojim premoženjem kot s.p., drugi računovodja pravi, da moram imeti plačilno listo in si lahko upoševam kot strošek!

Mi lahko kdo odgovori, kaj je dejansko prav?

Hvala in lep pozdrav!
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Vaš računovodja ima prav. Kot s.p. si ne nakazujete plače, ker razpolagate z vsem premoženjem. V bistvu je dobiček, ki ga v poslovnem letu dosežete kot s.p., vaša plača oz. vaš zaslužek. V strošek vam gredo le prispevki, ki si jih plačujete.
DECO
kast
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kast »

kaj pa nadomestilo za prehrano-malica samozaposlenega ne gre v stroške???
DECO
Računovodja
Računovodja

Prehrana gre v strošek. Pa tudi morebitni prevoz na delo, dnevnice in potni stroški za službena potovanja, razni pomožni material, telefon, elektrika, delovna obleka, zdravniški pregledi, pisarniški material,...še kaj bi se gotovo našlo.
Vedno bolj se mi dozdeva, da je veliko malih s.p.-jev, ki plačujejo preveč davka, ker sploh ne vedo, kaj si lahko upoštevajo v stroške. Pozanimajte se, se splača.
Lep pozdrav!
DECO
vodar1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Lepo prosim, kje se pa to lahko izve?
Kaj vse gre v strošek: poleg prevoza, kilometrine,prehrane, prispevkov, stroškov elektrike, mobitela, pisarniški in drobni inventar, 50% reprezentance ? Kaj še bi lahko bilo?
hvala in lep dan še naprej

darja
neznalec
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a neznalec »

vodar1 napisal/-a:Lepo prosim, kje se pa to lahko izve?
Kaj vse gre v strošek: poleg prevoza, kilometrine,prehrane, prispevkov, stroškov elektrike, mobitela, pisarniški in drobni inventar, 50% reprezentance ? Kaj še bi lahko bilo?
Zelo podobno vprašanje imam jaz in bi tudi bil vesel odgovora.

LP
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

težko je odgovoriti točno kaj gre lahko v stroške in kaj ne. Odvisno je od dejavnosti ki jo opravljate. Med stroške gredo prevozi na delo, prehrana (kadar dela več kot 4 ure), stroški pisarne (elektrika, telefon, ogrevanje, komunala..)......
Ni pa razlike med dovoljenimi stroški med dopolnilno in redno dejavnostjo.
DECO
Računovodja
Računovodja

Jaz bi povzela tako: vsi stroški, ki nastajajo pri opravljanju dejavnosti in so potrebni za to, da nastane nek proizvod oz. storitev. Če imate poslovni prostor ob katerem je predpisan WC, potem tudi toaletni papir, milo, brisačke. Če je dejavnost, ki predpisuje delovno obleko, potem je strošek ta obleka in vzdrževanje le te....Razmislite o svoji dejavnosti in ko pridete do konkretnega stroška, ki bi lahko bil vaš strošek poslovanja, pa vprašajte, bomo svetovali.
Lep dan!
DECO
neznalec
Začetnik
Začetnik

DECO napisal/-a:Jaz bi povzela tako: vsi stroški, ki nastajajo pri opravljanju dejavnosti in so potrebni za to, da nastane nek proizvod oz. storitev. Če imate poslovni prostor ob katerem je predpisan WC, potem tudi toaletni papir, milo, brisačke. Če je dejavnost, ki predpisuje delovno obleko, potem je strošek ta obleka in vzdrževanje le te....Razmislite o svoji dejavnosti in ko pridete do konkretnega stroška, ki bi lahko bil vaš strošek poslovanja, pa vprašajte, bomo svetovali.
Lep dan!
Kaj pa recimo suknjiči, kravate, itd.? V bistvu so te obleke na nek način "nujno potrebne" za sodelovanje na pogovorih, sejah, sestankih?
(Gre za dejavnost načrtovanja in projektiranja)

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Žal ne. Tudi če so "nujne", so pa tudi zasebno uporabne ali drugače rečeno : so v splošni uporabi. Jaz tudi ne morem knjižiti brez vpliva terana, pa dvomim, da bi ga DURS priznal.
neznalec
Začetnik
Začetnik

starči napisal/-a:Žal ne. Tudi če so "nujne", so pa tudi zasebno uporabne ali drugače rečeno : so v splošni uporabi. Jaz tudi ne morem knjižiti brez vpliva terana, pa dvomim, da bi ga DURS priznal.
:lol:

Hvala!

LP
Odgovori