Zopet dopust in regres

Moderator: Mirko Zbačnik

anazus

Zopet dopust in regres

Odgovor Napisal/-a anazus »

Pozdravljeni!

V sedanji službi sem zaposlena že nekaj let. Letos sem se odločila, da zamenjam službo. Moja vprašanja pa so:
1. če zamenjam službo pred 30.06.2007, kako je z dopustom in regresom (kateri delodajalec mi ga mora/lahko izplača in kako je z dopustom (letošnjega še nisem koristila)
2. Isto vprašanje če zamenjam službo po 30.06.2007. Kako je z regresom in kako z dopustom?

Lp,

Ana
anazus

To sem že pregledala, vendar odgovora nisem našla. Bom vprašala malo drugače:
Če pri sedanjem delodajalcu preneham pred 30.06.2007, ali lahko izkoristim še dopust (sorazmerni del) oz. ali mi lahko delodajalec odkloni to možnost?

Lp,

Ana
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Pravico imate do koriščenja sorazmernega dela dopusta
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kolikor zamenjate službo pred 1. 7. (do 30. 6.), vam je sedanji delodajalec dolžan nuditi lesorazmeren del dopusta in izplačati sorzmeren del regresa, kljub temu, da imate že s 1. 1. pravico do celotnega dopusta in regresa. V kolikor zamenjate službo šo 30. 6. (1. 7. in kasneje), pridobite pravico do pri sedanjem delodjalcu. zakon navaja, da je dolžan izplačati regres delodajalec, pri katerem pridobite pravico do njega.

V praksi je zaradi nedorečenosti le-tega praksa, da mnogi kljub temu izplčujejo le sorazmeren del.

Glede dopusta je pa pametno, da pri sedanjem izkoristite le sorazmeren del.

Oglejte si še našo bazo znnja: http://racunovodja.com/bazaZnanja/index ... avna_stran .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
anazus

Bom vprašanje zastavila še malo drugače:
Ali mi mora sedanji delodajalec omogočiti koriščenje sorazmernega dela dopusta (ta bi bil vštet v odpovedni rok)?
Lp,
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Anazus,

V miru še enkrat preglejte odgovore na linkih, ki sta vam jih posredovala Nina in Mirko kajti odgovor je tam, v kolikor pa še vedno ne boste zadovoljni, pa si preberite še ZDR (164,.165. in 166 člen)

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Delodajalec vam je dolžan nuditi rabo dopusta, vi si pa tej pravice ne smete odreči (če povzamem iz ZDR).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
anazus

Samo še eno vprašanje! Hvala za dosedanje odgovore vsem! Pri sedanjem delodajalcu imam za leto 2007 odmerjenih 25 dni dopusta. Odpoved dajem jutri. Kolikšen je po vašem mnenju sorazmerni del dopusta pri tem delodajalcu? Prosim za čimprejšnji odgovor. Že v naprej iskrena hvala.

Lp,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Po ZDR vam pripada sorazmeren del dopusta za vsak izpolnjen mesec, torej 4/12 (upoštevana prekinitev pogodbe 23. 5.).

PS.: Nekoliko nejasnosti pri vprašanju "jutri dajem odpoved" - kaj mislite s tem, boste upoštevali še minimalni odpovedni rok, ali enostavno jutri greste.
Mirko Slika
anazus

Danes bom dala redno odpoved (odpovedni rok 30 dni). V tem času pa bi izkoristila tudi sorazmerni del dopusta (menim, da ga je 10 dni).
Imam prav?

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Prekinitev torej 23. 6., 5 izpolnjenih mesecec - 10 dni bo v redu. Še sorazmeren del regresa in srečno v novi službi!
Mirko Slika
Odgovori