Nakupi v Metro Avstrija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Hema
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Nakupi v Metro Avstrija

Odgovor Napisal/-a Hema »

Pozdravljeni!

Že nakaj časa me muči vprašanje kako je po novem (od 01.05.2004) z nakupi v omenjenih trgovinah v avstriji. Sem mali davčni zavezanec. Zanima me naslednje. Za vstop v te trgovine imam kartico vpisano na firmo. Tudi račun, ki ga dobim na blagajni je napisan na firmo. Zanima me ali moram ta račun vpisati v knjigo prihodkov in odhodkov. Zanima me kako bo izgledalo če bo na tem računu tudi kaj drugega kar ne sodi v dejavnost z katero se ukvarjam. (npr.:pralni prašek,sladkarije,itd) ukvarjam se z elektro dejavnostjo.

Prosim če mi napišete kako to delate ostali.

Lep pozdrav[;)]
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Razlika je le v tem, da ste prej dobili MWST nazaj, zdaj pa ne. Računi grejo v knjige, enako kot prej. Lahko naredite temeljnico, lahko pa sknjižite le postavke, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti in priložite trak računskega stroja. Prvo je lepše, drugo pa enostavneje.:)

lp
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Vem, da nekateri veselo v Metroju kupujejo z našo ID brez avstrijskega davka vso robo ne glede ali so nabavljene stvari za dejavnost ali ne. Še veselo drugim posojajo.:D
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Če si mali davčni zavezanec nimaš ID, torej moraš plačati DDV. Če daš ID številko si pa DDV moraš obračunati sam, če ga pa odšteješ kot vstopnega, čeprav ni upravičeno je pač korajža...
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Zdaj bo pa zanimivo, ko bo naš Durs moral sodelovati s tujimi. Upam, da si Slovenija ne bo naredila prevelikega minusa.:D

lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Torej, če greš v trgovino, ki jo omenjate nakupovat, v bistvu moraš račun dati v stroške. V nobenem primeru ne moreš npr. računa "založiti"?

Upam, da nisem prepozna.Lep vikend. Kmalu bo ponedeljek.
LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Torej sploh ne moreš kupovati v tej trgovini, če nisi pravna oseba?

Kot pravna oseba ne moremo nakupovati raznih "drobnarij"??

Kako je s tem?

LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

ALI KDO VE:???::oops:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Kupite jih že lahko, samo da sledi nakupu samoobdavčitev, plačilo DDV ... Potem pa se vprašate, zakaj pa bi tam kupovali?:twisted:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Če gremo v trgovino po določeno blago, ki je ceneje in nakupimo še druge stvari, ali lahko tam plačamo DDV, v primeru če ne daš ID št.:oops::???:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Če se prav spomnim iz seminarja od Zalokarjeve iz ZRFD, bi to šlo, če potem tu računa ne bi knjižili, če bi vam v Metroju tak nakup z kartico dovolili. Če pa bi vam odšteli DDV in vi računa ne bi knjižili, bi ob davčnem pregledu sledile sankcije. Naš DURS bi se naj povezoval z ostalimi davkarijami in te zadeve preverjal. LP!:mrgreen:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Potlej praktično nima smisla.

LP:???::oops:
Odgovori