Že nakaj časa me muči vprašanje kako je po novem (od 01.05.2004) z nakupi v omenjenih trgovinah v avstriji. Sem mali davčni zavezanec. Zanima me naslednje. Za vstop v te trgovine imam kartico vpisano na firmo. Tudi račun, ki ga dobim na blagajni je napisan na firmo. Zanima me ali moram ta račun vpisati v knjigo prihodkov in odhodkov. Zanima me kako bo izgledalo če bo na tem računu tudi kaj drugega kar ne sodi v dejavnost z katero se ukvarjam. (npr.:pralni prašek,sladkarije,itd) ukvarjam se z elektro dejavnostjo.
Razlika je le v tem, da ste prej dobili MWST nazaj, zdaj pa ne. Računi grejo v knjige, enako kot prej. Lahko naredite temeljnico, lahko pa sknjižite le postavke, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti in priložite trak računskega stroja. Prvo je lepše, drugo pa enostavneje.
Vem, da nekateri veselo v Metroju kupujejo z našo ID brez avstrijskega davka vso robo ne glede ali so nabavljene stvari za dejavnost ali ne. Še veselo drugim posojajo.
Če si mali davčni zavezanec nimaš ID, torej moraš plačati DDV. Če daš ID številko si pa DDV moraš obračunati sam, če ga pa odšteješ kot vstopnega, čeprav ni upravičeno je pač korajža...
Če se prav spomnim iz seminarja od Zalokarjeve iz ZRFD, bi to šlo, če potem tu računa ne bi knjižili, če bi vam v Metroju tak nakup z kartico dovolili. Če pa bi vam odšteli DDV in vi računa ne bi knjižili, bi ob davčnem pregledu sledile sankcije. Naš DURS bi se naj povezoval z ostalimi davkarijami in te zadeve preverjal. LP!:mrgreen: