Vračilo denarja (kako prikazati in popraviti račun)?

Moderator: Mirko Zbačnik

NajaPro
Nov član
Nov član

Vračilo denarja (kako prikazati in popraviti račun)?

Odgovor Napisal/-a NajaPro »

Pozdravljeni.
Zopet prosim za pomoč. Namreč:
- stranka iz Slovenije je po predračunu plačala storitve v vrednosti npr. 100 EUR z DDV. Izdala sem ji račun.
- sedaj pa se je šef s stranko dogovoril, da naj ji npr. 50 EUR vrnem nazaj na račun, ker sta se napačno dogovorila.
Kako to zadevo razrešiti računovodsko? Računa za nazaj verjetno ne morem popravljati? Kaj pa dobropis? Tega sicer nismo še nikoli prakticirali, zato sploh ne vem, če se da tako to rešit?
Vsem hvala za pomoč!
Lp
Naja
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Naredite dobropis, ker je račun že plačan naredite vračilo denarja iz vašega TRR na strankin (lahko tudi preko blagajne)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Dbp vam mora stranka potrdit, če želite dobiti vračilo razlike DDVja od države.
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Naredite dobropis, spodaj pa pripišite, da se sklicujete na 2. odstavek 39. člena ZDDV-1. :)
NajaPro
Nov član
Nov član

Finančni ali blagovni dobropis - razlika?

Pozdravljeni,
najlepša hvala vsem za odgovore. Res se učim samo z vašo pomočjo. Hvala še enkrat.
Sedaj skušam to narediti, ampak v programu se moram odločit kake vrste dobropis je to - blagovni, finančni, finančni brez specifikacije, poračun brez izvornega dokumenta ... Mene zanima kaj naredim - blagovni ali finančni? Kaj je razlika? Mi smo račun izdali in dobili plačilo za storitev! Torej to ne more biti blagovni dobropis, ali morda ja? A je potem tu tudi razlika pri vračilu DDV-ja ali ga dobiš v obeh primerih nazaj (če ti kupec dobropis potrdi seveda)?
Hvala.
Lp
Naja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če ni blagovne menjave, to ne more biti blagovni. Ne poznam vašega programa, kako je ta dogodek povezan mogoče z zmanjšanjem zalog, avtomatskim knjiženjem ... mislim, da bo kar finančni dovolj. DDV si lahko popravite, ko prejmete potrjen izvod dobropisa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
NajaPro
Nov član
Nov član

Kateri ur. l.?

"Naredite dobropis, spodaj pa pripišite, da se sklicujete na 2. odstavek 39. člena ZDDV-1".

- Računalnik, a mi lahko prosim poveš še številko uradnega lista kjer je ta 39. člen. Jaz sem iskala po internetu se mi zdi da v 97/2004 ali nekaj podobnega, ampak ne vem kaj naj bi ta odstavek sporočal in zato ne vem, če je št. prava? Ne bi pa rada napisala nekaj kar še sama ne razumem.
V naprej najlepša hvala za razlago (a gre za odstavek, kjer piše o dobropisih?) in vso pomoč.
Lp
Naja
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=85823
39. člen

(druge določbe)

(2) Pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi se davčna osnova ustrezno zmanjša. Davčni zavezanec lahko popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če naročnik blaga oziroma storitev popravi (zmanjša) znesek DDV, ki ga je odbil, in če o tem pisno obvesti dobavitelja.
NajaPro
Nov član
Nov član

Nina, najlepša hvala!!!
Naja
NajaPro
Nov član
Nov član

Kako dobropis knjižiš?

Pozdravljeni,
dobila sem nazaj potrjen dobropis od kupca.
A mi lahko prosim pomagate kako se mora to zaključiti oziroma poknjižiti? Za nazaj nimam kam pogledat, ker je to prvi primer dobropisa pri nas.
Hvala vsem za pomoč.
Naja
matejad
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a matejad »

zmanjšaš terjetev do kupca -120 / -762 (zmanjšaš prihodke)
/ -260 (zmanjšaš ddv)

ali gre za trgovsko blago?

-702/-660 ali pa

-702/
+660/

pri nas uporabljamo prvo varianto
lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Tudi pri nas uporabljamo vedno storno, torej v minus na tisti strani, ko ste imeli prej sknjiženo. Jaz imam večino primerov finančnih dobropisov:
-120/-760,-260.
Alijana
Odgovori