Spet provizija bank in ddv-o

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Spet provizija bank in ddv-o

Odgovor Napisal/-a sun »

NLB kar zadeva provizije za trans. račun naredi takole:
- za opravljen promet pošlje mesečni obračun provizije, kar prikažem v obrazcu DDV-O med oproščenim prometom
- poleg tega pa vsak mesec bremeni naš račun še za strošek vodenja računa, kar je mesečni fiksni znesek, ne pošilja pa nobenega dokumenta /ni "računa"/, to je verjetno po pogodbi o odprtju in vodenju TRR. Tega ne dam v DDV-O med oproščen promet, ker nimam "računa" kot dokumenta, imam le bremenitev trans. računa.

Čeprav se mi ne zdi logično, ker je oboje t.i. provizija.
Imate verjetno sorodne primere.

Kaj pa pri Vas počnete oz. kako je najbolj prav?
matejad
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a matejad »

Kaj je prav ne vem, naredimo pa isto! Pa smo imeli davčni pregled (za l. 2005, mislim, da je takrat NLB že delala po tem sistemu) in revizorje za 2006, ni bilo nobenih komentarjev!
Banka verjetno ne bi delala v navzkrižju z zakoni...upam...
lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Jaz pa kar knjižim tudi vodenje računov v knjigo Prač pod oproščeno. Mislim, da je tako prav. Saj je tudi to plačilo za opravljeno storitev. Kopiram izpisek in ga knjižim kot prejet obračun.
Tako (da ne izstavlja račune za vodenje računov) dela samo NLB (vsaj od meni poznanih bank). neketeri si pač lahko privoščijo!
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Ne bo držalo, da tako dela lsamo NLB. Tudi NKBM ne izstavlja računov - vendar za prilivno in odlivno provizijo-izstavijo pa za mesečno vodenje TRR. Smo jim pisali, prosili in opozarjali, pa so rekli,da smo "tečni", ker samo mi prosimo račune za plačano provzijo. Sedaj pa provizijo iz izpiska knjižimo direktno med stroške.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Se oproščam, sem iz Obale, NKBM tukaj skoraj ne poznamo...
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

matejad napisal/-a:Banka verjetno ne bi delala v navzkrižju z zakoni...upam...
Če kdo, potem lahko veliki in mogočni monopolisti delajo v navzkrižju z zakoni...
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Hvala za izčrpne komentarje, me je pa odgovor mateje spodbudil, da bom delala še naprej, kot sem. Banke imajo menda že prav, če ne izstavljajo računov, nadomestilo za vodenje računov pa poberejo.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Saj ne rečem, da bo s tvojimi evidencami in obračunom DDVja kar resnega narobe ob morebitnem inšpekcijskem pregledu, najbrž sploh nihče ne gre za tem, ko pregledujejo.
To pa še ne pomeni, da stroški vodenja računa od NLB po črki zakona ne spadajo pod oproščen promet.
volkica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a volkica »

Tudi mi imamo NLB in knjižimo direktno v stroške in v knjigo PRAČ med oproščen promet.
"To pa še ne pomeni, da stroški vodenja računa od NLB po črki zakona ne spadajo pod oproščen promet"
Kam pa bi lahko pravzaprav spadali?
LP Volkica
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Saj spadajo tam. Samo nekateri jih direkt na 415 knjižijo, pa nič v knjigo PRAČ, torej nikamor v DDV.
Odgovori