Vprasanje glede popoldanskega s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PICOW
Novinec
Novinec

Vprasanje glede popoldanskega s.p.

Odgovor Napisal/-a PICOW »

Ojla!

Sem nov, funkcijo isci sem ze izkoristil (cetudi mi bo kdo ocital, da premalo :lol: ).

Situacija je naslednja. Oz. bolje receno, dilema.

Sem absolvent, podjetje pa me zeli s 1.10.2007 zaposliti. Na voljo imam redno zaposlitev za dolocen cas, avtorsko pogodbo ali pa popoldanski s.p.

Za lazjo predstavo recimo, da bi bila osnova 1.000 eur + dodatki (malica, prevoz, ??). Koliko potem na koncu "stanem" jaz podjetje?

Ce bi odprl popodanski s.p. (v casu statusa), bi potem izstavil racun, ki bi bil potem ustrezno visji, glede na strosek, ki bi ga podjetje drugace imelo z mano? Je tukaj potrebno bit na kaj pozoren? (prevoz, bolniske, dopusti, itd.) Za boljse pogajanje:).

Kako je z avtorsko pogodbo. V podjetju mi niso znali cisto natancno povedati. Namrec trenutno imam aktivne 3 avtorske pogodbe, mi je pa tajnica rekla, da bi moral it na durs podpirat oz. oddat prosnjo za visje normirane stroske? Kje si lahko preberem kaj vec o tem?

Se opravicujem za zacetniska vprasanja, ampak se trenutno komaj prebijam skozi osnove, zato prosim za potrpljenje :) .

In se: se mi s.p. sploh splaca? Bo visji neto? Lahko kupim osnovna sredstva, potne stroske itd. ? (delo je v LJ, stalno prebivalisce imam v Celju)..

Upam, da sem bil razumljiv, kjer me cevelj zuli.

Za vse odgovor iskreno hvala.

LP,
S.
PICOW
Novinec
Novinec

Nihce? :)

LP,
S.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Zdi se mi, da je veliko vprašanj, ki sodijo na različna področja, zato verjetno ni odgovora ...

Tukaj si lahko izračunaš, koliko "staneš" podjetje v primeru avtorske pogodbe ali v primeru pogodbe o zaposlitvi:
http://www.racunovodja.com/izracuni/

Glede popoldanskega sp je pa menda tako, da moraš biti zavarovan nekje drugje (biti zaposlen, imeti status študenta ...), ker v nasprotnem primeru ni možen - mora biti pravi sp.

No, to je za prvo silo ...
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Praviloma:
Če boš delal pri njih (v njihovih prostorih, z njihovo opremo) nikakor ne moreš biti sp. ; niti avtorska pogodba ne pride v poštev. LP
PICOW
Novinec
Novinec

Pozdrav!

Hvala za odgovore!

Me pa zanima naslednje se. Pri tej firmi bom res delal pri njih (na sedezu), opremo imam svojo, ampak imam z njimi sklenjeno se AH (prevajanje), prav tako sodelujem se z 2-3 podjetji, zdaj prek AH, potem pa prek s.p..

Bi pa imel vprasanje glede stroskov.

Ker sem v "neoprijemljivi" dejavnosti (prevajanje/pisanje besedil), seveda nekih groznih strokov nimam. Zato me zanima, ce lahko mesecno uveljavim kilometrino (zivim v celju, delam vsak dan v LJ, prav tako delam za podjetje iz Maribora). Koliko kilometrine mesecno je se sprejemljive za DURS? Sicer bi pridno shranjeval listke od cestnin, ampak samo celje-ljubljana-celje sem izracunal, da mesecno pride vsaj 800 eur.

Ok, poleg nakupa racunalnika + perifrije, papirja in kulijev :lol: , lahko v stroske vrzem tudi nek sorazmeren del najemnine+adsl+elektrike. Zivim namrec doma, najemnino pa placujemo stanovanjski (nisem lastnik stanovanja)?

Druga moznost je seveda prehod na norm. stroske.

In se eno vprasanje: kdaj je smiselno biti zavezanec in kdja ne za DDV? Je razlika res samo "cena" za racunovodske storitve? Na podjetju, za katerega delam, so mi rekli, da imajo veliko raje zavezance kot nezavezance ...

Hvala in LP,
Sebastijan
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Jaz bi se na tvojem mestu pri tem podjetju zaposlila za določen čas. Zdraven pa bi odprl s.p. - dopolnilna dejavnost, preko katerega bi delal za druga podjetja. Ko bi videl, da posel teče, bi odprl redni s.p..
DECO
Odgovori