Odpis blaga iz EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anina
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odpis blaga iz EU

Odgovor Napisal/-a anina »

Pozdrav!

Morda mi lahko kdo pomaga:

V skladišču trg. blaga smo imeli poškodovano blago od dobavitelja iz EU, le ta nam je poškodbe na blagu-razbitje priznal in poslal dobropis. To blago smo odpisali brez obračuna DDV na osnovi Pravilnika združenja trgovine o odpisu-kalu oz.razbitju. Kako pa je z knjiženjem dobropisa-mislim glede samoobdavčitve in ali smo pri odpisu ravnali pravilno?
Odpis sem knjižila v strošek, dobropis storno strošek. Ali je tako prav?
Morda pa moram ravnati kako drugače?
Hvala za vaše mnenje.
anina
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Ali gre za finančni ali blagovni dobropis?

Lp.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
anina
Začetnik
Začetnik

odpis blaga iz

gre za blagovni dobropis, torej blago je bilo poŠkodovano.

anina

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Menim, da niste pravilno uporabili odpis poškodovanega blaga na podlagi Pravilnika o kalu ..., ker vam je sam dobavitelj priznal škodo blaga in poslal dobropis za vrednost poškodovanega blaga, ki ste ga, vsaj tako razmišljam zapisali v reklamacijski zapisnik, na podlagi katerega vam je dobavitelj iz EU priznal nastalo škodo. Zato ne morete uporabiti za odpis Pravilnik o odpisu .... Z dobropisom dobavitelja zmanjšate zalogo blaga in hkrati obveznost do dobavitelja, pri DDV ravnate prav tako kot pri računu, vendar je znesek v minus. Upam, da sem pravilno razumela vaš problem ter ga tako tudi ponazorila. Ker tudi sami meniti, da je to blagovni dobropis. Pravilnik o odpisu ... uporabljamo, ko smo mi povzročitelji škode, razbitja ali uničenja. LP-TITA
anina
Začetnik
Začetnik

odpis blaga iz eu

Pozdrav!

Hvala za vaše razmišljanje, malo sem zmedena , ker smo to poškodovano blago uničili v prisotnosti dobavitelja v našem skladišču, ker je bilo neuporabno, torej poškodovano-nismo ga vrnili dobavitelju, nato pa nam je poslal dobropis, na katerem je navedel blago, ki smo ga uničili.

anina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Odpis blaga iz EU

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

anina napisal/-a:Odpis sem knjižila v strošek, dobropis storno strošek. Ali je tako prav?
Že tu je bila storjena napaka, ker niste z dobropisom že zmanjšali prejem v skladišču. Kot so povedali predhodniki, se dobropis dejansko knjiži enako kot račun, na katerega se le-ta nanaša, le s predznakom -.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Vknjižbo s katero ste knjižila odpis v stroške stornirajte v celoti, prav tako dobropis, s katerim ste izničila strošek odpisa, ter na podlagi prejetega dobropisa dobavitelja iz EU ZMANJŠAJTE ZALOGO BLAGA !!!
LP - TITA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Šele sedaj sem opazil, da ni govora o plačah, pač pa o knjiženju. Kot ste opazili, semtemo ustrezno premaknil. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

g. Mirko, vaš odgovor je bil pravilno usmerjen - vseeno sprejmem pomežik :) LP-TITA
anina
Začetnik
Začetnik

Hvala za vaša pojasnila, zelo ste mi pomagali, ker imamo opravka z blagom, ki je lomljivo in se bodo podobne situacije ponavljale.

l.p. anina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Upajte, da ne prevečkrat.
Mirko Slika
Odgovori