Račun za Eurocard

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
naike
Računovodja
Računovodja

Račun za Eurocard

Odgovor Napisal/-a naike »

Kako knjižite zbirni račun od Eurocarda, kot oproščen promet ali ga sploh ne zavedete v knjigo DDV-ja?
Mi ga ne damo v knjige, ker knjižimo vsak račun posebej, pa me zanima ali delamo prav, glede na to, da na računu od Eurocarda pa piše klavzula, da je oproščen promet.
Capyka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Capyka »

Pozdravljena,

jaz ga ne zavedem v knjigo DDV-ja. Račune, ki se nanašajo na eurocard vpišem vsakega posameznega, nekaj se jih pa navadno glasi na osebo in so del priloge potnega naloga.

Lp
Capy
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Eurocard ni račun, temveč način plačila. Mi od lastnika ozr. uporabnika Eurocarda zahtevamo, da priloži original račun in tega knjižimo vsakega posebej v knjigo prejetih računov. Če pa ne dostavi računa, je pa to osebna raba in se knjiži odvisno pri d.o.o. na kredit, pri s.p pa na lastniški račun-
naike
Računovodja
Računovodja

3739 napisal/-a:Eurocard ni račun, temveč način plačila. Mi od lastnika ozr. uporabnika Eurocarda zahtevamo, da priloži original račun in tega knjižimo vsakega posebej v knjigo prejetih računov. Če pa ne dostavi računa, je pa to osebna raba in se knjiži odvisno pri d.o.o. na kredit, pri s.p pa na lastniški račun-
To ja, jaz govorim o zbirnem računu, ki ga pošlje banka.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Tudi jaz sem mislila na zbirno obvestilo, ki ga pošlje banka. To ni račun.
naike
Računovodja
Računovodja

Seveda je, saj ima vse sestavine računa, po njem tudi plačamo skupni znesek eurocarda.
adm
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a adm »

Mi ne damo v knjigo prejetih računov saj v Iks-u 9-10/2005 piše:
"Obračuni plačil s plačilnimi karticami, ki jih sestavljajo lastniki plačilnih kartic ali prejemniki plačil s plačilnimi karticami" ne sodijo v ureditev DDV.
Sledi še opomba: "V obrazec P-RAČ se vpisujejo podatki iz izvirnikov računov, ne pa podatki iz kopij računov, ki so priloga k obračunu uporabe plačilne kartice."
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Vsak lastnik ozr. uporabnik plačilne kartice dobi ob nakupu ozr. plačilu blaga ali storitve original račun. Ta original račun je priloga obvestilu banke in se knjiži v knjigo prejetih faktur..

Tisto kar pa piše v Iksu kot pravite pa se nanaša na račune ozr. obračune potnih stroškov, tam pa ni vedno računa na firmo in to je samo povračilo stroškov in to pa ne gre v knjigo prejetih računov.
naike
Računovodja
Računovodja

Še ena stvar me tukaj muči.
račune od Eurocarda za tujino ne damo v kjigo DDV, račune prejete za storitve iz tujine pa ja. Kaj delamo prav? Bi morali tudi račune od Eurocarda dati v knjige DDV.
Odgovori