Sorazmerni del regresa

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
omarica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sorazmerni del regresa

Odgovor Napisal/-a omarica »

Delaves je dobil v prejšnji firmi sorazmerni del regresa v znesku 260 eur neto. Pri nas je zaposlen od maja in me zanima, koliko mu pripada pri nas. Izplačali ga bomo 617,60 eur BRUTO. Hvala....
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

pripada mu 8/12 bruto regresa, ki ga izplačujete, torej 411,73 eur bruto.
omarica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a omarica »

Sedaj pa sploh ne vem več. Eden pravi tako, drugi tako. Ostalo mu je 17 dni dopusta iz prejšnje firme, tukaj ga ima 20 dni, začel je 18.05.2007, dobil pa je 260 eur neto sorazmernega dela regresa. Prosim za res zanesljivo mnenje.

Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Morda vam to kaj pomaga?
Uradni list 103/2007, spremembe ZDR:
69. člen
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Moje mnenje pa je tako: pripada mu 20 dni dopusta, minus tisto, kar je izkoristil v prejšnji firmi in 357,60 € regresa.

Pa še moje vprašanje: delavec je imel prekinjeno delovno razmerje - se lahko tudi v tem primeru uporablja zgornja določba? Namreč, bil je zaposlen do 01.02.2007 in potem pri nas od 12.06.2007 dalje. Pri prejšnjem delodajalcu je izkoristil 15 dni dopusta. Pri nas mu pripada 24 dni letnega dopusta in ne vem ali ga lahko izkoristi celega ali samo 9 dni.

Hvala.

Mirjana
Cmona
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Cmona »

V starem ZDR piše, da delavcu pripada cel dopust po izpolnjenih 6 mesecih zaposlitve in s tem tudi cel regres. Mnogi se s tem niso strinjali in obračunavali adekvotni del dopusta in s tem tudi regresa, tako razlago smo mi dobili tudi na sindikatu.
Adut ima prav. V vašem primeru adekvotni del dopusta in regresa. Torej če ima pri vas 20 dni, odštejte koriščeni del v prejšnjem podjetju. Regres mu pripada v višini 357,60 eur, če govorimo o minimalnem znesku.

Adut, moje mnenje je, ker je imel vmes prekinjeno del.razmerje, se mu šteje znova...Mislim da se v tem primeru ne prenaša iz prejšnjega podjetja nič.
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Vas zanima samo, koliko dopusta je izkoristil pri prejšenjem delodajalcu in ne koliko mu ga je še ostalo. Vsak delodajalec lahko ima namreč različno število dni dopusta (minimu je pač 20 dni). Če ga je izkoristil pri prejšnjem delodajalcu 3 dni, pri vas pa ste izdali odločbo za celo leto 20 dni, mu ga je ostalo za izkoristiti še 17 dni.
Razvidno je, da je prejšnji delodajalec izplačeval sorazmerni delež tako regresa kot tudi koriščenja letnega dopusta.
Za regres pa je tudi tako, kot sem napisala zgoraj.

Ne vem torej, v čem je problem?
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Jaz pa bi se navezal na pogovor o tem, da delavcu po 6 mesecih pripada celoten regres. Naprej pa pišete, da se mnogi s tem ne strinjajo in obračunavajo (v primeru prekinitve del. razmerja) sorazmerni delež? Se mi zdi, da to ni pravilno in da delavcu dejansko pripada celoten regres.

Lp
Primož
Odgovori