Sorazmerni del regresa
Moderator: Mirko Zbačnik
Sorazmerni del regresa
Delaves je dobil v prejšnji firmi sorazmerni del regresa v znesku 260 eur neto. Pri nas je zaposlen od maja in me zanima, koliko mu pripada pri nas. Izplačali ga bomo 617,60 eur BRUTO. Hvala....
Morda vam to kaj pomaga?
Uradni list 103/2007, spremembe ZDR:
69. člen
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Moje mnenje pa je tako: pripada mu 20 dni dopusta, minus tisto, kar je izkoristil v prejšnji firmi in 357,60 € regresa.
Pa še moje vprašanje: delavec je imel prekinjeno delovno razmerje - se lahko tudi v tem primeru uporablja zgornja določba? Namreč, bil je zaposlen do 01.02.2007 in potem pri nas od 12.06.2007 dalje. Pri prejšnjem delodajalcu je izkoristil 15 dni dopusta. Pri nas mu pripada 24 dni letnega dopusta in ne vem ali ga lahko izkoristi celega ali samo 9 dni.
Hvala.
Mirjana
Uradni list 103/2007, spremembe ZDR:
69. člen
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Moje mnenje pa je tako: pripada mu 20 dni dopusta, minus tisto, kar je izkoristil v prejšnji firmi in 357,60 € regresa.
Pa še moje vprašanje: delavec je imel prekinjeno delovno razmerje - se lahko tudi v tem primeru uporablja zgornja določba? Namreč, bil je zaposlen do 01.02.2007 in potem pri nas od 12.06.2007 dalje. Pri prejšnjem delodajalcu je izkoristil 15 dni dopusta. Pri nas mu pripada 24 dni letnega dopusta in ne vem ali ga lahko izkoristi celega ali samo 9 dni.
Hvala.
Mirjana
V starem ZDR piše, da delavcu pripada cel dopust po izpolnjenih 6 mesecih zaposlitve in s tem tudi cel regres. Mnogi se s tem niso strinjali in obračunavali adekvotni del dopusta in s tem tudi regresa, tako razlago smo mi dobili tudi na sindikatu.
Adut ima prav. V vašem primeru adekvotni del dopusta in regresa. Torej če ima pri vas 20 dni, odštejte koriščeni del v prejšnjem podjetju. Regres mu pripada v višini 357,60 eur, če govorimo o minimalnem znesku.
Adut, moje mnenje je, ker je imel vmes prekinjeno del.razmerje, se mu šteje znova...Mislim da se v tem primeru ne prenaša iz prejšnjega podjetja nič.
Adut ima prav. V vašem primeru adekvotni del dopusta in regresa. Torej če ima pri vas 20 dni, odštejte koriščeni del v prejšnjem podjetju. Regres mu pripada v višini 357,60 eur, če govorimo o minimalnem znesku.
Adut, moje mnenje je, ker je imel vmes prekinjeno del.razmerje, se mu šteje znova...Mislim da se v tem primeru ne prenaša iz prejšnjega podjetja nič.
Vas zanima samo, koliko dopusta je izkoristil pri prejšenjem delodajalcu in ne koliko mu ga je še ostalo. Vsak delodajalec lahko ima namreč različno število dni dopusta (minimu je pač 20 dni). Če ga je izkoristil pri prejšnjem delodajalcu 3 dni, pri vas pa ste izdali odločbo za celo leto 20 dni, mu ga je ostalo za izkoristiti še 17 dni.
Razvidno je, da je prejšnji delodajalec izplačeval sorazmerni delež tako regresa kot tudi koriščenja letnega dopusta.
Za regres pa je tudi tako, kot sem napisala zgoraj.
Ne vem torej, v čem je problem?
Razvidno je, da je prejšnji delodajalec izplačeval sorazmerni delež tako regresa kot tudi koriščenja letnega dopusta.
Za regres pa je tudi tako, kot sem napisala zgoraj.
Ne vem torej, v čem je problem?