finančni leasing s.p. -osebni avtomobil
Moderator: Mirko Zbačnik
finančni leasing s.p. -osebni avtomobil
Samostojni podjetnik je kupil kupil osebni avtomobil. Prejel je račun, ki sem ga tudi poknjižila, na konte kot je treba. Podjetnik posluje le tri mesece in ima zato malo prihodka, avtomobil pa je višjega cenovnega razreda. Zanima me sledeče, kajti ta s.p. mi pravi, da sem v zmoti: Ali je res, da v tem zgoraj opisanem primeru, podatki iz izkaza poslovega izida prikazujejo pozitivni izid poslovanja podjetnika???
Pozdravljena.
Leasing in izkaz poslovnega izida - po starem bilanca uspeha, nimata nič skupnega, razen to, da obresti od leasinga sukcesivno knjižite v stroške in s tem zmanjšujete dobiček podjetja, oz. povečujete izgubo, če jo bo ta s.p. v tem primeru imel. S.P. SE MOTI!!!
Pri bilanci stanja pa bo aktiva za vrednost avtomobila višja, za obveznosti iz leasinga, pa se poveča pasiva.
Drugega pa s tem leasingom ni, kolikor jaz vem.
Naj še kdo komentira.
Leasing in izkaz poslovnega izida - po starem bilanca uspeha, nimata nič skupnega, razen to, da obresti od leasinga sukcesivno knjižite v stroške in s tem zmanjšujete dobiček podjetja, oz. povečujete izgubo, če jo bo ta s.p. v tem primeru imel. S.P. SE MOTI!!!
Pri bilanci stanja pa bo aktiva za vrednost avtomobila višja, za obveznosti iz leasinga, pa se poveča pasiva.
Drugega pa s tem leasingom ni, kolikor jaz vem.
Naj še kdo komentira.
Zanima me to kar trdi podjetnik, če se res upošteva v poslovnem izidu le polog, ki je bil plačan?
Kaj pa potem račun, ki sem ga poknjižila za celotno vrednost, ki mu ga je predložila leasing hiša? Saj se za ta znesek povišajo odhodki?
Torej, če je prihodkov (izdani računi) v višini npr. 5 tisoč eur in odhodkov, vpoštevajoč leasing, v višini 30 tisoč eur, to pomeni izgubo, seveda.
Še to. Gre se za tujca, ki mora zaradi delovnih dovoljenj imeti pozitivno poslovanje.
Kaj pa potem račun, ki sem ga poknjižila za celotno vrednost, ki mu ga je predložila leasing hiša? Saj se za ta znesek povišajo odhodki?
Torej, če je prihodkov (izdani računi) v višini npr. 5 tisoč eur in odhodkov, vpoštevajoč leasing, v višini 30 tisoč eur, to pomeni izgubo, seveda.
Še to. Gre se za tujca, ki mora zaradi delovnih dovoljenj imeti pozitivno poslovanje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: