finančni leasing s.p. -osebni avtomobil

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ROMANA123
Novinec
Novinec

finančni leasing s.p. -osebni avtomobil

Odgovor Napisal/-a ROMANA123 »

Samostojni podjetnik je kupil kupil osebni avtomobil. Prejel je račun, ki sem ga tudi poknjižila, na konte kot je treba. Podjetnik posluje le tri mesece in ima zato malo prihodka, avtomobil pa je višjega cenovnega razreda. Zanima me sledeče, kajti ta s.p. mi pravi, da sem v zmoti: Ali je res, da v tem zgoraj opisanem primeru, podatki iz izkaza poslovega izida prikazujejo pozitivni izid poslovanja podjetnika???
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljena.

Leasing in izkaz poslovnega izida - po starem bilanca uspeha, nimata nič skupnega, razen to, da obresti od leasinga sukcesivno knjižite v stroške in s tem zmanjšujete dobiček podjetja, oz. povečujete izgubo, če jo bo ta s.p. v tem primeru imel. S.P. SE MOTI!!!

Pri bilanci stanja pa bo aktiva za vrednost avtomobila višja, za obveznosti iz leasinga, pa se poveča pasiva.

Drugega pa s tem leasingom ni, kolikor jaz vem.

Naj še kdo komentira. :)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Premalo podatkov! ([Podjetnik posluje le tri mesece in ima zato malo prihodka, avtomobil pa je višjega cenovnega razreda] - ne pove nič.).
Evidenca službenih/privat voženj?
Če je sorazmeren (službeni) del vseh stroškov v zvezi z avtom večji od prihodkov, je pač izguba. lp
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Še to:
v bilanco uspeha se vpisujejo tudi stroški AM, ki tudi zmanjšujejo dobiček, oz. povečujejo izgubo.

LP :D
starči
Super računovodja
Super računovodja

dodatno : med te stroške spadajo seveda tudi obresti od leasinga in AM.

Če se je vozil samo privat, imate Vi prav, drugače pa najbrž on. lp
ROMANA123
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ROMANA123 »

Zanima me to kar trdi podjetnik, če se res upošteva v poslovnem izidu le polog, ki je bil plačan?
Kaj pa potem račun, ki sem ga poknjižila za celotno vrednost, ki mu ga je predložila leasing hiša? Saj se za ta znesek povišajo odhodki?

Torej, če je prihodkov (izdani računi) v višini npr. 5 tisoč eur in odhodkov, vpoštevajoč leasing, v višini 30 tisoč eur, to pomeni izgubo, seveda.

Še to. Gre se za tujca, ki mora zaradi delovnih dovoljenj imeti pozitivno poslovanje.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Romana : Kaj pa potem račun, ki sem ga poknjižila za celotno vrednost, ki mu ga je predložila leasing hiša? Saj se za ta znesek povišajo odhodki?

To je pa osnovna šola!?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Odliv denarja še ni strošek/odhodek!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori