samoobdavčitev

Moderator: Mirko Zbačnik

ketty
Novinec
Novinec

samoobdavčitev

Odgovor Napisal/-a ketty »

Naše podjetje ima apartmaje na Hrvaškem. Konec leta dobimo dva računa iz Hrvaške in sicer enega za neke vrste komunalnih storitev in drug račun za vodo in elektriko, ki so jo porabili najemniki apartmajev v sezoni.
Na računu je zaračunan njihov PDV. Kraj obdavčitve je kraj,kjer se nepremičnina nahaja, to je torej Hrvaška. Mene pa sedaj zanima, ali ta račun knjižim med oprostitve (glede na to, da so že oni zaračunali davek in ga nam ni treba), ali naredim samoodbavčitev, ali pa ta račun mogoče sploh ne gre v DDV evidence?
Nujno bi prosila za pomoč, ker se s takim primerom prvič soočam.
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Naredite samoobdavčitev, obračunate DDV in si priznate vstopnega k160/260.
Lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da je ta storitev obdavčena na Hrvaškem (kraj kjer je nepremičnina) in ni predmet obdavčitve pri nas, zato tudi ne opravite samoobdavčitev.

Lp
marea
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Jaz bi tudi preverila, če pravilno razmišljam. V Italiji smo kupili pršute in sir za reprezentanco - pogostitev. Italijanski dobavitelj na računu ni izkazal IT DDV, zato bom jaz 8,5% DDV obračunala, odbila pa ga ne bom. Se vi s tem strinjate?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

se strinjam s tem kar ste napisali.

LP
marea
ketty
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ketty »

Potem gre torej račun med oproščen promet?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ketty:
Moje mnenje je, da storitve, ki so obdavčene na Hrvaškem ne gredo v naše davčne evidence.
Upam, da bo še kdo dodal svoje mnenje.

Lp
marea
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Glede na to, da sem v zadnjem času se dosti ubadala s takšnimi zadevami, iskala nasvete, brala..po moje ne gre tole v naše davčne evidence.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

storitve avstrijskega podjetnika

Odgovor Napisal/-a vesnak »

v našem podjetju imamo tudi servisiranje blaga, ki ga prodajamo SLO kupcem; blago peljemo v avstrijo na popravilo (zaradi rezervnih delov); avstrijski serviser opravi popravilo v Avstriji, mi ga potem pridemo iskati in pripeljemo v SLO; ta avstrijski serviser nam striktno vedno zaračuna njihov MWST s tem, da ima vedno na njegovih računih navedeno našo ID DDV številko in svojo ID DDV številko;

kaj naj storimo v tem primeru? zaračunamo na njegovo neto vrednost še naš slovenski DDV, njegov obračunani DDV pa damo med davčno nepriznane stroške? - ta bi bila malce huda, da ne bi bil priznan kot strošek oz. v tem primeru prihaja do dvojne obdavčitve
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Poskusite se dogovoriti s serviserjem in mu povedati, da tudi skladno z Direktivo (55.člen v povezavi z 52c členom) je v primeru, ko vi blago odpeljete iz Avstrije, kraj opravljene storitve v Sloveniji. Morda bo to kaj pomagalo.

Lp
marea
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

Avstrijca je kar težko pregovoriti, da bo popravil račun, seveda tak račun ne zavedete v naše davčne evidence, ker je že bil obdavčen z njihovim DDV in ni predmet naše obdavčitve.Takšno je bilo tudi pojasnilo v zadnji reviji Glas gospodarstva od GZS , lahko pa ga zahtevate nazaj v državi Avstriji.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

ali imate mogoče link do tega pojasnila od GZS?

to mnenje mi je še najbolj logično
Odgovori