samoobdavčitev
Moderator: Mirko Zbačnik
samoobdavčitev
Naše podjetje ima apartmaje na Hrvaškem. Konec leta dobimo dva računa iz Hrvaške in sicer enega za neke vrste komunalnih storitev in drug račun za vodo in elektriko, ki so jo porabili najemniki apartmajev v sezoni.
Na računu je zaračunan njihov PDV. Kraj obdavčitve je kraj,kjer se nepremičnina nahaja, to je torej Hrvaška. Mene pa sedaj zanima, ali ta račun knjižim med oprostitve (glede na to, da so že oni zaračunali davek in ga nam ni treba), ali naredim samoodbavčitev, ali pa ta račun mogoče sploh ne gre v DDV evidence?
Nujno bi prosila za pomoč, ker se s takim primerom prvič soočam.
Na računu je zaračunan njihov PDV. Kraj obdavčitve je kraj,kjer se nepremičnina nahaja, to je torej Hrvaška. Mene pa sedaj zanima, ali ta račun knjižim med oprostitve (glede na to, da so že oni zaračunali davek in ga nam ni treba), ali naredim samoodbavčitev, ali pa ta račun mogoče sploh ne gre v DDV evidence?
Nujno bi prosila za pomoč, ker se s takim primerom prvič soočam.
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
-
MARJETICAVA
- Računovodja

storitve avstrijskega podjetnika
v našem podjetju imamo tudi servisiranje blaga, ki ga prodajamo SLO kupcem; blago peljemo v avstrijo na popravilo (zaradi rezervnih delov); avstrijski serviser opravi popravilo v Avstriji, mi ga potem pridemo iskati in pripeljemo v SLO; ta avstrijski serviser nam striktno vedno zaračuna njihov MWST s tem, da ima vedno na njegovih računih navedeno našo ID DDV številko in svojo ID DDV številko;
kaj naj storimo v tem primeru? zaračunamo na njegovo neto vrednost še naš slovenski DDV, njegov obračunani DDV pa damo med davčno nepriznane stroške? - ta bi bila malce huda, da ne bi bil priznan kot strošek oz. v tem primeru prihaja do dvojne obdavčitve
kaj naj storimo v tem primeru? zaračunamo na njegovo neto vrednost še naš slovenski DDV, njegov obračunani DDV pa damo med davčno nepriznane stroške? - ta bi bila malce huda, da ne bi bil priznan kot strošek oz. v tem primeru prihaja do dvojne obdavčitve