Pozdravljeni!
Imam en problem in sicer kot s.p.-jevc lahko letno pridobiš do 24.000 evrov prihodkov (brez dodatnega davka 20%).
Pri meni se je zgodilo, da sem prekoračil mejo in sicer imam za leto 2007 prihodkov za 27.211,84 evrov. Se pravi sem prekoračil za 3.211 evrov.
Kaj morem sedaj storiti?
Hvala za odgovore!
Lp Alen
računi-nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Čimprej izpolnite obrazec DDV-P2 ( promet zadnjih 12 mesecev vpišete pod zap.št. 15) in ga odpošljite DURS za pridobitev ID številke. Na podlagi tega zahtevka boste prejeli odločbo v kateri bo določen datum, od katerega dne ste postali zavezanec za DDV. Od tega dne ste dolžni na vsakem vašem izdanem računu zaračunati predpisano stopnjo DDV 8,5% ali 20% skladno s predpisi ZDDV-1 in Pravilnikom o izvajanju ZDDV-1. Prav tako od tega dne, pridobite pravico do odbitka DDV od prejetih računov - t.i. priznani vstopni DDV in prav tako, si ga lahko odbijate v skladu z vsemi navedenimi predpisi. Voditi boste mogli vse potrebne evidence za DDV ( I-rač in P-rač ). Ker boste mesečni zavezanec za odajanje obračuna DDV - obrazec DDV-O, ki ga v prvem tednu tekočega meseca za pretekli mesec, prejmete od DURS - ste ga dolžni izpolniti z vsemi podatki, ki zadevajo obračun DDV za določeno davčno obdobje ter ga do konca meseca predložiti DURS v Celje. LP - TITA