računi-nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
allen82
Začetnik
Začetnik

računi-nujno

Odgovor Napisal/-a allen82 »

Pozdravljeni!

Imam en problem in sicer kot s.p.-jevc lahko letno pridobiš do 24.000 evrov prihodkov (brez dodatnega davka 20%).

Pri meni se je zgodilo, da sem prekoračil mejo in sicer imam za leto 2007 prihodkov za 27.211,84 evrov. Se pravi sem prekoračil za 3.211 evrov.

Kaj morem sedaj storiti?

Hvala za odgovore!

Lp Alen
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

O kakšnih 24.000 EUR pa govorite?
O katerem davku?

Limit za DDV zavezanca je 25.000 EUR, tudi tega ste prekoračili, ne vem pa če sprašujete za to...
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Prijaviti se morate v sistem ddv, pojdite na dursovo spletno stran in poiščite obrazec za vpis v sistem ter ga pošljite v njihov register.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
allen82
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a allen82 »

se opravičujem,

mislim sem glede DDV-ja

zanima me kaj sedaj to pomeni, če sem prekoračil mejo 25.000 evrov?

izpolnim obrazec na DURS-u in kaj se potem spremeni pri mojem poslovanju, če sem enkrat davčni zavezanec?

Lp Alen
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Čimprej izpolnite obrazec DDV-P2 ( promet zadnjih 12 mesecev vpišete pod zap.št. 15) in ga odpošljite DURS za pridobitev ID številke. Na podlagi tega zahtevka boste prejeli odločbo v kateri bo določen datum, od katerega dne ste postali zavezanec za DDV. Od tega dne ste dolžni na vsakem vašem izdanem računu zaračunati predpisano stopnjo DDV 8,5% ali 20% skladno s predpisi ZDDV-1 in Pravilnikom o izvajanju ZDDV-1. Prav tako od tega dne, pridobite pravico do odbitka DDV od prejetih računov - t.i. priznani vstopni DDV in prav tako, si ga lahko odbijate v skladu z vsemi navedenimi predpisi. Voditi boste mogli vse potrebne evidence za DDV ( I-rač in P-rač ). Ker boste mesečni zavezanec za odajanje obračuna DDV - obrazec DDV-O, ki ga v prvem tednu tekočega meseca za pretekli mesec, prejmete od DURS - ste ga dolžni izpolniti z vsemi podatki, ki zadevajo obračun DDV za določeno davčno obdobje ter ga do konca meseca predložiti DURS v Celje. LP - TITA
Odgovori