Žaluzije

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jinx
Začetnik
Začetnik

Žaluzije

Odgovor Napisal/-a jinx »

pozdravljeni,

kam knjižim montažo žaluzij (vrednost pribl. 200.000 sit z DDV) na poslovni objekt, ki je že v uporabi (in se že amortizira), ali v DDV-O znesek za žaluzije posebej prikažem pod nabavo OS?

Hvala.
M.
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lupus »

posebej, saj želuzije nimajo take dobe uporabnosti kot objekt.

K.
Capyka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Capyka »

Jaz sem jih knjižila kot drobni inventar z dobo uporabnosti nad 1 leto. (z montažo vred.)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Moj odgovor bo temeljil na predpostavki, da lahko osnovno sredstvo razbijemo na več delov, če imajo njihovi deli različno dolgo dobo obrabe. Ker ima stavba v primerjavi z okni in raznimi inštalacijami in tudi okni daljšo dobo obrabe (amortiziranja), bi jo razbil na "sestavne dele". Vsakem "delu" bi določil različno stopnjo in tudi inventarno številko. Tako, da bi žaluzije poknjižil kot novo OS. Razen v primeru zamenjave, ko bi bil to strošek obdobja (investicijsko vzdrževanje.

Ne spominjam se kje in kdaj, a spominjam se, da sem o tej možnosti "sestavljenega" OS nekje bral. Vem pa, da boste dobili tudi kakšen meni nasprotujoč odgovor.

Za DDV bi prikazal posebej v primeru, če bi poknjižil na OS, lahko tudi med DI v skupini OS. Glede na dobo uporabnosti, čeprav je nabavna cena nižja, bi bilo po mojem stroške razporediti tudi na daljše obdobje od enega leta (knjiženje med OS. Tako si lahko prislužite tudi olajšavo v davčni bilanci, saj konto 041 Drobni inventar spada med osnovna sredtva, a ne?

Lep dan, Mirko
Odgovori