Tovorno vozilo - ni bonitete?

Moderator: Mirko Zbačnik

AnjaBP
Nov član
Nov član

Tovorno vozilo - ni bonitete?

Odgovor Napisal/-a AnjaBP »

Pozrdravljeni,
smo malo podjetje, direktor pa ima službeno vozilo, ker opravlja terensko delo in ga uporablja tudi v privat namene (ne dosti mislim, do doma, trgovine ...). Iz tega naslova mu tudi ne izplačujemo stroškov za prevoz na delo in iz dela.
Mislila sem , da mu je treba obračunavati boniteto za prevoze v privat namene, ampak on trdi, da to ni potrebno, ker ima tovorno vozilo (v homologaciji tako določeno) in ker ga stalno rabi - taka narava dela.
Našel mi je en članek v katerem v enem stavku res piše, da kot boniteta ne šteje uporaba tovornega vozila.
Mene pa zanima ali ima kdo s tem izkušnje in ali to res drži? Kje bi lahko kaj več našla o tem (zakonsko določeno)? Sem iskala v Zakonu o DDV pa nisem našla (morda sem spregledala).
Res bi vam bila hvaležna za kak nasvet, odgovor in pomoč.
V naprej hvala in lep dan.
Anja
bejba
Računovodja
Računovodja

Re: Tovorno vozilo - ni bonitete?

Odgovor Napisal/-a bejba »

AnjaBP napisal/-a:Pozrdravljeni,
smo malo podjetje, direktor pa ima službeno vozilo, ker opravlja terensko delo in ga uporablja tudi v privat namene (ne dosti mislim, do doma, trgovine ...). Iz tega naslova mu tudi ne izplačujemo stroškov za prevoz na delo in iz dela.
Mislila sem , da mu je treba obračunavati boniteto za prevoze v privat namene, ampak on trdi, da to ni potrebno, ker ima tovorno vozilo (v homologaciji tako določeno) in ker ga stalno rabi - taka narava dela.
Našel mi je en članek v katerem v enem stavku res piše, da kot boniteta ne šteje uporaba tovornega vozila.
Mene pa zanima ali ima kdo s tem izkušnje in ali to res drži? Kje bi lahko kaj več našla o tem (zakonsko določeno)? Sem iskala v Zakonu o DDV pa nisem našla (morda sem spregledala).
Res bi vam bila hvaležna za kak nasvet, odgovor in pomoč.
V naprej hvala in lep dan.
Anja
ni bonitete za tovorno vozilo, ker zakon določa samo boniteto za osebna vozila.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Bejba, ali lahko prosim napištete na podlagi katerega Zakona in njegovega člena izhaja vaša trditev.

Lp
marea
AnjaBP
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a AnjaBP »

Bejba, tudi mene zanima kje lahko najdem to potrditev, da za tovorno vozilo ni treba obračunavat bonitete. To trdi moj šef in mi je dal nalogo, da najdem to tudi zakonsko podkrepljeno (ker on se ne spomne kje točno je to videl napisano).
Marea, a vi delate drugače? Imate drugačne izkušnje s tem?
Vsem v naprej hvala.
Lp
Anja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ko govorimo o boniteti, je to vsaka usluga podjetja, ne le uporaba slućbenega avtomobila. vsaj tako jaz to razmem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Se strinjam s predhodnikom. Tako 39.člen ZDoh-2 govori, da je boniteta vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo. Zato menim, da je tudi uporaba tovornega vozila v privat namene za zaposlenega boniteta.

Lp
marea
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

>>? Sem iskala v Zakonu o DDV pa nisem našla (morda sem spregledala).

Bolj pravi naslov bo Zakon o dohodnini.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Tudi če naj bi padlo pod boniteto, kako jo obračunati ? Metoda za izračun bonitete za osebna vozila je predpisana izključno zanje in po mojem ni neposredno uporabna za tovorna? lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mogoče, da se vzame primerljiva tržna cena za takšen avtomobil, mogoče najem. Vsekakor menim, da je potrebno voditi evidenco privat in službenih voženj in si tudi na podlagi tega sorazmerno odbijati DDV.

Lp
marea
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri vsem tem, bo najbolj pravilno, da se na podlagi evidence o službenih in privatnih vožnjah določi razmerje med privatnimi in službenimi vožnjami. Sorazmeren del stroškov tovornega vozila (amortizacija, vzdrževanja, gorivo, registracija, cestnina, zavarovanje..), ki se nanaša na privatne vožnje, davčno ni priznan.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Še vprašanje : je direktor zaposlen ali obenem lastnik (morda šifra 40)?

Za zaposlenega so stroški privat voženj boniteta, za
lastnika druge ugodnosti po 105 čl ZDOH - (10) - oboje obdavčeno???lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

se opravičujem za zamudo: 39 člen ZDoh2

(2) Boniteta vključuje zlasti:
1. uporabo osebnega vozila za privatne namene,
2. nastanitev,
3. posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne,
4. popust pri prodaji blaga in storitev,
5. izobraževanje delojemalca ali njegovega družinskega člana,
6. zavarovalne premije in podobna plačila,
7. darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu,
8. pravico delojemalcev do nakupa delnic.

nikjer ne govori o tovornih vozilih.

se pa km pri tovornih vozilih veliko lažje "skrijejo" kot pa km od osebnih vozil. sploh pri takih, ki tov. vozilo veliko rabijo.
Odgovori