Tovorno vozilo - ni bonitete?
Moderator: Mirko Zbačnik
Tovorno vozilo - ni bonitete?
Pozrdravljeni,
smo malo podjetje, direktor pa ima službeno vozilo, ker opravlja terensko delo in ga uporablja tudi v privat namene (ne dosti mislim, do doma, trgovine ...). Iz tega naslova mu tudi ne izplačujemo stroškov za prevoz na delo in iz dela.
Mislila sem , da mu je treba obračunavati boniteto za prevoze v privat namene, ampak on trdi, da to ni potrebno, ker ima tovorno vozilo (v homologaciji tako določeno) in ker ga stalno rabi - taka narava dela.
Našel mi je en članek v katerem v enem stavku res piše, da kot boniteta ne šteje uporaba tovornega vozila.
Mene pa zanima ali ima kdo s tem izkušnje in ali to res drži? Kje bi lahko kaj več našla o tem (zakonsko določeno)? Sem iskala v Zakonu o DDV pa nisem našla (morda sem spregledala).
Res bi vam bila hvaležna za kak nasvet, odgovor in pomoč.
V naprej hvala in lep dan.
Anja
smo malo podjetje, direktor pa ima službeno vozilo, ker opravlja terensko delo in ga uporablja tudi v privat namene (ne dosti mislim, do doma, trgovine ...). Iz tega naslova mu tudi ne izplačujemo stroškov za prevoz na delo in iz dela.
Mislila sem , da mu je treba obračunavati boniteto za prevoze v privat namene, ampak on trdi, da to ni potrebno, ker ima tovorno vozilo (v homologaciji tako določeno) in ker ga stalno rabi - taka narava dela.
Našel mi je en članek v katerem v enem stavku res piše, da kot boniteta ne šteje uporaba tovornega vozila.
Mene pa zanima ali ima kdo s tem izkušnje in ali to res drži? Kje bi lahko kaj več našla o tem (zakonsko določeno)? Sem iskala v Zakonu o DDV pa nisem našla (morda sem spregledala).
Anja
Re: Tovorno vozilo - ni bonitete?
ni bonitete za tovorno vozilo, ker zakon določa samo boniteto za osebna vozila.AnjaBP napisal/-a:Pozrdravljeni,
Anja
Bejba, tudi mene zanima kje lahko najdem to potrditev, da za tovorno vozilo ni treba obračunavat bonitete. To trdi moj šef in mi je dal nalogo, da najdem to tudi zakonsko podkrepljeno (ker on se ne spomne kje točno je to videl napisano).
Marea, a vi delate drugače? Imate drugačne izkušnje s tem?
Vsem v naprej hvala.
Lp
Anja
Marea, a vi delate drugače? Imate drugačne izkušnje s tem?
Vsem v naprej hvala.
Lp
Anja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Se strinjam s predhodnikom. Tako 39.člen ZDoh-2 govori, da je boniteta vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo. Zato menim, da je tudi uporaba tovornega vozila v privat namene za zaposlenega boniteta.
Lp
Lp
marea
Pri vsem tem, bo najbolj pravilno, da se na podlagi evidence o službenih in privatnih vožnjah določi razmerje med privatnimi in službenimi vožnjami. Sorazmeren del stroškov tovornega vozila (amortizacija, vzdrževanja, gorivo, registracija, cestnina, zavarovanje..), ki se nanaša na privatne vožnje, davčno ni priznan.
LP
LP
se opravičujem za zamudo: 39 člen ZDoh2
(2) Boniteta vključuje zlasti:
1. uporabo osebnega vozila za privatne namene,
2. nastanitev,
3. posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne,
4. popust pri prodaji blaga in storitev,
5. izobraževanje delojemalca ali njegovega družinskega člana,
6. zavarovalne premije in podobna plačila,
7. darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu,
8. pravico delojemalcev do nakupa delnic.
nikjer ne govori o tovornih vozilih.
se pa km pri tovornih vozilih veliko lažje "skrijejo" kot pa km od osebnih vozil. sploh pri takih, ki tov. vozilo veliko rabijo.
(2) Boniteta vključuje zlasti:
1. uporabo osebnega vozila za privatne namene,
2. nastanitev,
3. posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne,
4. popust pri prodaji blaga in storitev,
5. izobraževanje delojemalca ali njegovega družinskega člana,
6. zavarovalne premije in podobna plačila,
7. darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu,
8. pravico delojemalcev do nakupa delnic.
nikjer ne govori o tovornih vozilih.
se pa km pri tovornih vozilih veliko lažje "skrijejo" kot pa km od osebnih vozil. sploh pri takih, ki tov. vozilo veliko rabijo.