V letu 2006 smo pri d.o.o. imeli dobiček, ki pa ga nismo izplačali družbeniku.
V tekočem letu 2007 pa bo izguba. Ali lahko dobiček iz leta 2006 kljub temu izplačamo družbeniku ali ga moramo uporabiti za pokrivanje izgube tekočega leta?
Seveda, radi bi ga izplačali družbeniku.
dobiček iz prejšnjih let
Moderator: Mirko Zbačnik
OBrazci -durs, ajpes
Ker je imela družba x v letu 2007 pozitiven rezultat, sicer pa še vedno izgubo, ali je poleg obrazcev Bilance stanje, uspeha, izjave (kar je potrebno oddati na ajpes) in obrazec ddpo s prilogo v zvez s pokrivanjem davčne iz preteklih let.? Ali je potrebno oddati v zvezi s tem oddati še kaj (pokrivanje izgube)?
Lep praznični in upam, da ne sneženi dan.
Lep praznični in upam, da ne sneženi dan.
To, da je izgubo preteklih let obvezno pokrivati z dobičkom tekočega leta sem zasledil v ZGD-1.
Izgubo tekočega leta z dobičkom iz preteklih let pa ni obvezno pokrivati, sploh pa, če je družbenik že lani sprejel sklep o razporeditvi dobička za izplačilo družbeniku, izplačilo pa še ni bilo sprovedeno.
g. Slovan, mi lahko najdete določbo v zakonu oz. SRS za vašo trditev, ki bi lahko prepovedala odločitvi družbenika?
Izgubo tekočega leta z dobičkom iz preteklih let pa ni obvezno pokrivati, sploh pa, če je družbenik že lani sprejel sklep o razporeditvi dobička za izplačilo družbeniku, izplačilo pa še ni bilo sprovedeno.
g. Slovan, mi lahko najdete določbo v zakonu oz. SRS za vašo trditev, ki bi lahko prepovedala odločitvi družbenika?
Če je družbenik ŽE LANI sprejel sklep o razporeditvni dobička, potem konec leta nimate več prenesenega dobička iz preteklih let. Pomeni, da je potrebno sklep tudi realizirati in evidentirati (zato tudi nimate nobene osnove za zadržanje izplačila...):
- najprej prenesti iz prenesenega čistega dobička na kratkoročne obveznosti (93/275 in 275/265 davčni odtegljaj).
- ko bo izplačilo, pa obveznosti zmanjšate.
LP
- najprej prenesti iz prenesenega čistega dobička na kratkoročne obveznosti (93/275 in 275/265 davčni odtegljaj).
- ko bo izplačilo, pa obveznosti zmanjšate.
LP