Amortizacija osnovnega sredstva (osebni računalnik)

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aoven
Nov član
Nov član

Amortizacija osnovnega sredstva (osebni računalnik)

Odgovor Napisal/-a aoven »

Lepo pozdravljeni,

Ko sem bil še zaposlen pri zdaj že bivšem delodajalcu, mi je firma kupila osebni računalnik in ga zavedla kot osnovno sredstvo. Nabavna vrednost je bila nekje med 500 in 600 EUR (brez DDV) - točna vrednost mi žal ni znana, ker nimam računa.

Od tega je sedaj minilo že približno 13 mesecev in pri tem delodajalcu od nedavnega nisem več zaposlen. Ker sem računalnik ob odhodu sklenil obdržati, mi je podjetje izstavilo račun za odkup osnovnega sredstva v znesku 450 EUR (540 EUR skupaj z DDV).

Zanima me, ali je to realna cena po enoletni amortizaciji, glede na starost in tip osnovnega sredstva?

Hvala za odgovor.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Po enoletni amortizaciji je knjigovodska vrednost računalnika pol manjša kot ob nabavi. Kaj pa je realna cena je težko reči in gotovo veste vi, ki imate računalnik pri sebi, bolje od nas.
Lp
DECO
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Eno je knjigovodska vrednost, drugo pa tržna vrednsot računalnika. Čeprav bi bila knjigovodksa vrednost 0, ima še vedno tržno vrednost. Kot je povedal predhodnik, vi verjetno veste, kaj ste s tem pridobili.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
aoven
Nov član
Nov član

Aha, ampak če prav razumem, gre v primeru da so mi arbitrarno obračunali tržno vrednost namesto knjigovodske, v bistvu za njihov RVC - z drugimi besedami, poskušajo še malo zaslužiti, ne?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zakaj pa ne, podjetje mora delovati kot dober gospodar. In kakšno vrednost ima dejansko za vas ta računalnik?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
aoven
Nov član
Nov član

Ta odgovor ni preprost, ker bi moral ovrednotiti ves čas, ki sem ga vložil v konfiguracijo, ne zgolj čiste vrednosti naprave. To pa je zapleteno in povsem preveč subjektivno, da bi lahko iz tega potegnil kakšno realno cifro. Kdo bi lahko celo rekel, da je računalnik zdaj vreden več kot ob nakupu.

Ampak najlepša hvala za odgovore. Mislim, da ste mi pomagali.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Stvar je enostavna : taktika ponudba - povpraševanje. Očitno ste preveč zagreto izrazili interes. Firma bi tak računalnik težko prodala zunaj. Najbrž bi v kakšnem kotu čakal penzjon. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

aoven napisal/-a: Kdo bi lahko celo rekel, da je računalnik zdaj vreden več kot ob nakupu.
Točno to. :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori