Mi smo lastnik polovice stavbe in drugo podjetje pa polovico.
Dogovor med nami je bil, da mi plačujemo stroške za elektriko, vodo, stavbno zemljišče in potem jim to naprej zaračunamo (prefakturiramo).
Sedaj se lovim s tem, ker sem dobila že veliko odgovorov in vsak mi drugače tolmači kako to narediti
Jaz naredim takole:
Ko dobim račun dobavitelja z 20 ali pa z 8,5 DDV si upoštevam v stroške in vstopni DDV samo toliko kot je naš del stroškov (npr. 50% od tega). 50% zneska iz tega dobaviteljevega računa osnova+DDV dam na prehodni konto npr.145 in ta znesek prefakturiram naprej kupcu.
Na IR ki ga izdam naprej napišem specifikacijo in zraven priložim še kopije dobaviteljevih računov.
IR (prefakturiranje) napišem v znesku z DDV in napišem klavzulo: DDV ni obračunan v skladu s c.točko 6.odstavka 36.člena ZDDV-1.
Jaz PR za 50% ne dam v stroške in si ne upoštevam vstopni DDV (je na prehodnem kontu), prav tako pa tudi IR ne dam med prihodke ampak zapiram prehodni konto.
Ko oni dobijo račun seveda si na podlagi specifikacije in prilog dajo to v stroške in si upoštevajo odbitni DDV. Ali prav razmišljam?
Prosim za pomoč, ker je nujno.